EXCLUSIV  Sensul giratoriu, cea mai sigură, dar și cea mai CONTROVERSATĂ intersecție. Când se dă semnal și când se schimbă banda

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS cum se circulă corect în sensul giratoriu, când trebuie să semnalizeze şoferii, dar şi în ce direcţie. 

Explicaţiile vin în contextul în care mulţi şoferi aleg să semnalizeze stânga la intrarea în sensul giratoriu, deşi direcţia de deplasare este înainte, adică prima sau a doua ieşire, în funcţie de cum este dispus sensul. Astfel de manevre îi pot deruta pe şoferii care vin din sens opus, dar şi pe cei din spate. Iată ce spune Titi Aur despre cum se intră corect în sensul giratoriu. 

"Este atât de discutabil şi de comentabil pentru că, conform oricărei logici, dar şi regulilor de circulaţie, când intri în sensul giratoriu nu ai unde să te duci decât la stânga, pentru că aşa se circulă în sens. Se virează la stânga până în momentul în care ai hotărât că trebuie să ieşi, iar atunci semnalizezi dreapta. 

Foarte mulţi şoferi semnalizează stânga când intră în sensul giratoriu pentru că aşa simt ei că e corect, dacă trag de volan spre stânga semnalizează stânga. Ei justifică spunând că schimbarea direcţiei de mers se semnalizează. Numai că asta ar însemna că fiecare curbă la stânga ar aduce şi semnalizarea spre stânga. 

În sensul giratoriu nu trebuie să semnalizăm la stânga, ci doar la dreapta, acolo unde ieşim. Nu putem spune că dăunează să semnalizezi stânga, dacă treci prin faţa celor care vin din sens opus. Dar conform regulilor de circulaţie nu semnalizăm stânga în sensul giratoriu. Sunt, însă, situaţii când comunici cu ceilalţi şoferi. Ieşirea se semnalizează obligatoriu, la dreapta. La stânga nu e obligatoriu, dar prinde uneori bine. Din punct de vedere al conducerii defensive, chiar poate prinde bine, pentru că îi transmiţi celui care vine din sens opus că vei trece prin faţa lui", a explicat Titi Aur pentru DC NEWS.

Cum se schimbă benzile în sensul giratoriu

"În sensul giratoriu, în principiu, nu trebuie să schimbi benzile. Ar trebui să ştii să te încadrezi şi te menţii pe bandă. Dar, dacă avem sensuri cu 3 benzi, sunt unii care intră pe banda 1 în sens, trec spre celelalte benzi şi de fapt merg înainte. Important este să îţi păstrezi banda. Dacă sunt 3 benzi, teoretic pot merge 3 maşini în paralel în sens. Dacă ieşi pe prima la dreapta, te încadrezi pe banda din dreapta, dacă ieşi mai târziu, te încadrezi pe banda mai din stânga. 

Sunt situaţii în care schimbăm benzile în sens. Dacă mergem spre a treia ieşire şi ne-am încadrat pe banda din stânga, la un moment dat trebuie să semnalizăm dreapta şi să tăiem benzile. Dar asta se face conform regulilor de prioritate de pe orice schimbare de bandă. Adică acordăm prioritate celor de pe banda cealaltă. Asta conform regulilor! 

Conform conducerii defensive, cel din dreapta ar trebui să mă lase să trec prin faţa lui şi să ies din sens, să eliberez sensul. Se şi întâmplă asta, e o mică înţelegere. Sensul giratoriu e cea mai sigură intersecţie, în sensul că nu avem accidente cu morţi, cu răniţi, dar se întâmplă des mici atingeri. Atunci, şi poliţistul, şi participanţii la accident interpretează fiecare în felul lui", a mai spus expertul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel