Cine sunt talibanii sau studenții paștuni

Pixabay
Pixabay

Talibanii au recucerit Afghanistanul, la puțin timp după retragerea trupelor americane.

Talibanii au fost înlăturați de la putere de forțele americane care au intrat în Afghanistan în 2001. De atunci, gruparea islamistă se află în ofensivă, iar în ultimele luni au recuperat teren cât nu au reușit în 20 de ani. 

Gruparea a început dialogul direct cu partea americană în 2018, când a început negocierea unui pact la Doha. Astfel, cele două părți s-au înțeles ca forțele americane să se retragă, iar talibanii să prevină insurecția al-Qaeda sau a altor militanți în zonă. 

Talibanii, sau „studenții” în limba paștu, au apărut în 1990 în partea de nord a Pakistanului, după retragerea trupelor sovietice din Afghanistan. Mișcarea paștună a apărut inițial în cadrul deminariilor religioase, finanțate de Arabia Saudită, care susținea islamul sunnit. 

Promisiunea făcută de talibani pentru regiunile afgane a fost una de pace. Aceștia promiteau reinstaurarea securității și păcii în zonă și impunerea legii Sharia într-o variantă mult mai aspră, conform doctrinei lor.

Au ocupat Kabulul fără lupte armate

La Berlin, şeful diplomaţiei germane a criticat obstacolele puse de talibani afganilor care doresc să părăsească ţara. ”Talibanii au înfiinţat puncte de control în tot oraşul şi controlează întreaga zonă şi zona înconjurătoare a aeroportului”, a spus Heiko Maas.

Singurele persoane autorizate să intre în aeroport sunt străini, dar niciun lucrător local sau cetăţean afgan nu are acces, a menţionat el. Washingtonul, care a stabilit o linie de comunicaţie între armata americană care securizează aeroportul şi talibanii care controlează capitala afgană, negociază cu insurgenţii asupra calendarului evacuărilor, a spus, de asemenea, consilierul preşedintelui Biden, precizează Agerpres.

Boris Johnson a cerut organizarea unui astfel de summit

Boris Johnson, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia grupului celor 7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit), a cerut luni organizarea unui summit privind Afghanistanul, în timp ce comunitatea internaţională reacţionează pentru moment în mod dispersat pe această temă.

În convorbirea lor, premierul britanic şi preşedintele SUA au salutat cooperarea Statelor Unite şi a Regatului Unit în operaţiunile de evacuare din Afganistan, potrivit Downing Street.

De asemenea, ei au evocat necesitatea continuării unei cooperări strânse între aliaţi şi partenerii democraţi pe tema Afganistanului, a indicat, la rândul său, preşedinţia americană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel