Un nou război la nivel mondial? Cine sunt aliații lui Putin

"Vladimir Putin a făcut istorie – cu o zi în urmă - când a programat primul summit al grupului nou înființat G1. Reuniunea va avea loc în iunie la Soci și vor participa toți membrii grupului", scria în glumă revista The New Yorker. Dincolo de amuzament, tensiunile cresc din ce în ce mai mult între Moscova și comunitatea internațională, după ce Rusia a anexat Crimeea. Care sunt țările care sprijină campania rusă în Crimeea?

Siria și Venezuela

Aceste două țări și-au exprimat în mod vizibil postura favorabilă față de Rusia. Pe de-o parte, pe data de 6 martie, agenția de știri siriană - SANA – informa că președintele Bashar al Assad îi transmite un mesaj lui Vladimir Putin în care își exprimă solidaritatea. Președintele sirian a oferit tot sprijinul pentru Rusia. Pe de altă parte, trebuie amintit și faptul că Rusia are în Tartus, Siria, unicul port militar. De asemenea, Moscova este principalul furnizor de armament către guvernul din Siria.

Venezuela susține, de asemenea, Rusia. Președintele Nicolas Maduro a zis, în urmă cu câteva zile, că nu se vrea altceva decât destabilizarea Rusiei și, în cele din urmă, distrugerea sa. Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Shoigu, a spus că țara sa are de gând să extindă prezența militară în mai multe țări printre care Venezuela, Cuba, Nicaragua. În 2008, în timpul unei vizite la Venezuela, președintele de atunci, Hugo Chavez, și-a exprimat sprijinul în ceea ce privește prezența militară pe teritoriul din Venezuela. În plus, această țară a cumpărat armament din Rusia, scrie BBC Mundo.

China

Și China a oferit sprijin total Rusiei. "Relația dintre China și Rusia este cea mai bună din istorie", a spus ministrul de Externe Wang Yi. Trebuie amintit și faptul că în luna iulie 2013, cele două țări au realizat importante exerciții militare. China este țara care a cumpărat mai mult petrol de la ruși decât Germania.

Fără definiții clare

Rusia joacă un rol foarte important în ceea ce privește negocierile nucleare cu Iran, fiind unul dintre "actorii" cei mai apropiați de această țară. Cu toate acestea, la 1 martie, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a spus că țara sa optează pentru respectarea de către Rusia a integrității teritoriale a Ucrainei. Este o afirmație care poate fi luată drept o critică la adresa Rusiei sau asupra Occidentului. În orice caz, Iranul nu și-a exprimat un punct de vedere foarte clar în ceea ce privește acest subiect.

Nici cu India lucrurile nu stau diferit. Politica tradiţională externă a Indiei este reprezentată de neamestecul în treburile interne ale altor ţări. Totuşi, ca urmare a relaţiilor apropiate cu Rusia, India speră să nu fie implicată în jocurile politice, dorind să menţină o anumită distanţă faţă de Rusia şi ţările occidentale.

Cine mai sprijină Rusia

Kazastan este unul dintre principalii aliați ai Moscovei, atât această țară, cât și Rusia au realizat împreună exerciții militare. Cu toate acestea, acțiunea militară rusă din Crimeea a creat panică în Kazastan, oamenii temându-se ca pe teritoriul lor să nu se întâmple ceva asemănător. La fel ca Ucraina, în Kazastan sunt mulți ruși.

Poziția specială a Israelului

În ciuda faptului că este un inamic declarat al Siriei – Siria fiind aliatul Rusiei – Israel rămâne una dintre puținele țări occidentale care refuză să critice Kremlinul pentru acțiunile sale în Crimeea. "Avem o relație bună cu americanii, dar și cu rușii, iar experiența ne-a arătat că ne înțelegem bine cu ambele țări", a spus ministrul Avidgor Lieberman. De asemenea, trebuie spus că Vladimir Putin a fost primul lider rus care a vizitat Israelul.

Osetia de Sud și Abhazia sprijină Rusia

Amintim că în urmă cu câțiva ani, Vladimir Putin a trimis mesaje de felicitare preşedinţilor Osetiei de Sud şi Abhaziei, Leonid Tibilov şi Aleksandr Ankvab, cu ocazia celei de-a cincea aniversări a recunoaşterii de către Federaţia Rusă a suveranităţii de stat a acestor republici. Niciuna dintre aceste regiuni nu are mare influență la nivel internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel