În luna decembrie, cinci asteroizi vor trece pe lângă planeta noastră. Unul dintre ei este catalogat ca fiind "potenţial periculos" pentru Pământ.
Orice asteroid mai mare de 140 de metri ar putea provoca o adevărată catastrofă dacă ar lovi Pământul, potrivit NASA. La data de 11 decembrie, un corp ceresc cu o dimensiune considerabilă va trece pe lângă planeta noastră.
Asteroidul 4660 Nereus este considerat din punct de vedere tehnic ”potențial periculos” din cauza dimensiunii și proximității sale de Pământ, dar aceste caracteristici îl fac una dintre cele mai bune ținte potențiale pentru o viitoare misiune spațială. Pe 11 decembrie, va fi în cel mai apropiat punct de planeta noastră într-o perioadă de douăzeci de ani. Va trece la o distanță de 3,9 milioane de kilometri, de aproximativ 10 ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Lună.
Nu există nicio posibilitate de impact, dar oamenii de știință observă deja asteroidul de 330 de metri și adună mai multe date care ar putea fi folosite pentru o misiune viitoare. Observațiile de până acum au dus la concluzia că roca spațială ar putea să conțină nichel, fier și cobalt în valoare de miliarde de dolari, scrie Antena3.ro.
Un alt asteroid masiv, care este aproape la fel de mare precum cea mai înaltă structură artificială din lume, Burj Khalifa, va trece pe lângă Pământ pe 17 decembrie.
O rachetă SpaceX, compania lui Elon Musk, a lansat o misiune NASA menită să testeze tehnologii de apărare a planetei, prin lovirea intenționată a unui asteroid, relatează CNBC.
"Vom lovi un asteroid", a declarat Omar Baez, directorul principal al programului de lansare al NASA Launch Services Program, în timpul unei conferințe de presă.
Cunoscută sub numele de misiunea Double Asteroid Redirection Test (sau DART), agenția spațială încearcă să învețe "cum să devieze o amenințare care ar veni" spre Pământ, a declarat Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al direcției pentru misiuni științifice a NASA, conform Mediafax.
"Problema devierii orbitei unui asteroid periculos care poate lovi Pământul este analizată teoretic de mulţi ani. Se pare că este singura soluţie viabilă în cazul în care chiar avem de-a face cu un asteroid care să fie periculos şi care să se apropie de Pământ, dar care este descoperit cu mulţi ani înainte ca orbita lui să se intersecteze cu cea a Pământului. Acest prim test, DART, are menirea de a verifica datele teoretice, obţinute prin calcul. Sigur, aici nu vorbim de un asteroid periculos, nu este o misiune care să salveze acum Pământul. E doar un test pentru a vedea care este efectul tehnologiei asupra devierii unui mini-asteroid", a declarat Dumitru Prunariu pentru DC NEWS. VEZI CONTINUAREA AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu