După ce a abandonat politica „zero COVID”, China se confruntă cu un val uriaş de decese. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Statele Unite denunţă China că nu prezintă situaţia reală.
Aproape 60.000 de persoane au murit de COVID în China de când țara a abandonat brusc politica sa strictă de „zero COVID” la începutul lunii decembrie, a declarat sâmbătă un oficial medical din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate (NHC), într-o conferință de presă la Beijing, scrie CNN.
Jiao Yahui, șeful departamentului de afaceri medicale al NHC, a declarat că China a înregistrat 59.938 de decese legate de COVID între decembrie 8 și ianuarie 12. Dintre aceste decese, 5.503 au provenit din insuficiența respiratorie cauzată de infecțiile cu COVID, iar 54.435 au fost persoane infectate cu COVID, precum și cu boli subiacente, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare.
China a enumerat anterior doar acei pacienți cu COVID care au murit de insuficiență respiratorie ca fiind morți de COVID. În luna de după decembrie 8, China a raportat doar 37 de decese din cauza cazurilor locale de COVID, potrivit cifrelor publicate pe site-ul Centrului Chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) - chiar dacă epidemia a copleșit spitalele și crematoriile pe fondul unor valuri aparente de COVID în mai multe orașe.
Organizația Mondială a Sănătății și Statele Unite au acuzat China că „subestimează” gravitatea epidemiei actuale, în timp ce înalți oficiali din domeniul sănătății la nivel mondial au cerut Beijingului să împărtășească mai multe date despre răspândirea explozivă a COVID în China, unde au apărut rapoarte privind spitalele și casele funerare copleșite.
Sâmbătă, directorul general AL OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vorbit cu ministrul chinez al Sănătății, Ma Xiaowei, despre această creștere.
Oficialii chinezi au împărtășit informații, inclusiv cele mai recente cifre privind clinicile ambulatorii, spitalizările, pacienții care necesită tratament de urgență și îngrijire critică și decesele din spitale, a declarat OMS într-un comunicat.
„OMS analizează aceste informații, care acoperă începutul lunii decembrie 2022 până la 12 ianuarie 2023 și permit o mai bună înțelegere a situației epidemiologice și a impactului acestui val în China”, se arată în comunicat.
Organizația de sănătate a solicitat, de asemenea, o defalcare mai detaliată a datelor pe provincii de-a lungul timpului și a cerut guvernului chinez să continue să împărtășească secvențe suplimentare ale coronavirusului cu baze de date cu acces deschis.
Jiao, oficialul medical al NHC, a declarat că vizitele clinice pentru febră și spitalizările provocate de COVID în China au atins deja un nivel maxim.
Potrivit NHC, vizitele la clinicile de febră – atât în orașe, cât și în zonele rurale – au scăzut de la vârf, când peste 2,86 milioane de persoane le-au vizitat pe 23 decembrie 2022.
Pe 12 ianuarie, 477.000 de persoane au vizitat clinicile de febră din China, a declarat Jiao sâmbătă.
NHC a declarat că spitalizările pacienților cu COVID-19 au atins, de asemenea, punctul culminant la 5 ianuarie 2023, când 1,63 milioane de persoane au fost spitalizate, iar 1,27 milioane de pacienți cu COVID erau încă în spital în ianuarie 12, a adăugat Jiao.
În ciuda noilor cifre, Yanzhong Huang, un coleg senior pentru sănătate globală la Consiliul pentru Relații Externe, a declarat că este probabil să rămână îndoieli cu privire la datele Chinei.
"Revizuirea bruscă este un răspuns oficial la criticile internaționale privind lipsa de transparență și acuratețe în raportarea de către China a datelor legate de COVID", a spus Huang.
"Având în vedere decalajul încă imens dintre numărul oficial de decese provocate de COVID-19 și estimarea internațională, nu cred că revizuirea va potoli îndoielile din afara datelor guvernamentale", a adăugat Huang.
Jin Dongyan, virusolog la Universitatea din Hong Kong, a declarat că revizuirea numărului de decese din China „ar trebui să fie primul pas către o partajare mai promptă, mai deschisă și mai transparentă a statisticilor privind COVID (între) China și lume.
„În special, cele mai importante informații includ rata infecțiilor în populația generală, rata infecțiilor la persoanele în vârstă, admiterea și ocuparea spitalelor și a UIC, numărul de decese atribuite direct COVID și numărul de decese cauzate de agravarea bolilor subiacente”, a spus virologul.
În plus, ar trebui să împărtășească rezultatele analizei variantelor. Pe lângă numărul de decese din spitale, ar trebui furnizat și numărul total de decese legate de COVID-19. Atât chinezii care se confruntă cu tsunamiul, cât și restul lumii trebuie să știe mai multe despre statisticile privind COVID din China”, notează CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News