China, MISIUNE ISTORICĂ pe Lună. Scopul final al proiectului este grandios

China a lansat prima misiune pe lună și are ca scop recoltarea a aproape 2 kg de material selenar. Pe lângă asta, proiectul din care face parte misiunea este unul mult mai grandios și urmărește apariția primei așezări omenești pe suprafața selenară.

Administrația spațială națională a Chinei este pregătită să obțină noi mostre de pe Lună. Ieri, Republica Populară Chineză a lansat o navă spațială către Lună. Misiunea, numită Chang'e-5, își propune să aselenizeze un robot pe suprafața lunară, care să recolteze mostre pentru prima dată în istoria Chinei. Ulterior, acestea vor fi aduse pe pământ cu ajutorul unei nave spațiale.

Misiunea este a șasea dintr-o serie de misiuni ambițioase ale Chinei pentru explorarea Lunii. Potrivit informațiilor, acestea au scopul pregătirii terenului pentru apariția unei comunități umane acolo. "Aceasta este o misiune cu adevărat îndrăzneață", a declarat David S. Draper, om de știință șef adjunct la NASA.

Ce își propune sonda Chang'e-5?

Sonda Chang'e-5 își propune să colecteze 1,8 kg de rocă lunară dintr-o regiune neexplorată anterior: o câmpie vulcanică numită Mons Rümker. Materialul ar putea oferi informații noi despre activitatea vulcanică a Lunii. O misiune încheiată cu succes ar face din China a treia națiune care a adus probe de rocă lunară înapoi pe Pământ, după SUA și Uniunea Sovietică.

Chang'e-5 a decolat de la centrul de lansare Wenchang, de pe insula Hainan. Se așteaptă să intre pe orbita Lunii în decurs de o săptămână, deși guvernul chinez nu a furnizat date detaliate. Ulterior, ar trebui să se împartă în două părți: un orbitator și un coborâtor. Orbitatorul, așa cum sugerează și numele său, este conceput pentru a rămâne pe orbită. Coborâtorul,  este programat să aterizeze lângă câmpia Mons Rümker a Lunii.

Presupunând că aterizarea are succes, sonda va avea doar o singură zi lunară, echivalentul a 14 zile de pe Pământ, pentru a colecta probele lunare. Nu poate rămâne în timpul nopții pe Lună, deoarece condițiile extrem de reci ar putea deteriora electronica navei, informează ScienceNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel