China continentală a înregistrat primele două decese din cauza COVID-19 de mai mult de un an, a anunţat sâmbătă Comisia naţională pentru sănătate, într-un moment în care această ţară se confruntă cu cea mai mare recrudescenţă de coronavirus de la începutul pandemiei, informează AFP.
Aceste decese, ce intervin în provincia Jilin din nord-estul ţării, sunt primele de la 26 ianuarie 2021 în China continentală - cu excepţia Hong Kong şi Macao - ridică bilanţul victimelor pandemiei în China continentală la 4.638 de morţi. Autorităţile au înregistrat sâmbătă 4.051 de noi infecţii în toată ţara şi 4.365 cu o zi înainte.
China, unde primele cazuri de coronavirus au apărut la sfârşitul anului 2019, a ţinut apoi epidemia sub control datorită unui control strict la frontiere, carantinelor pe perioade îndelungate şi măsurilor de izolare ţintite. Dar varianta Omicron, puternic contagioasă, pune în pericol această strategie, obligând autorităţile să plaseze în carantină oraşe întregi, precum centrul tehnologic Shenzhen, cu 17,5 milioane de locuitori, în sudul Chinei.
A doua cea mai mare economie din lume, care a înregistrat mai puţin de 100 de cazuri de contaminări cu coronavirus pe zi în urmă cu trei săptămâni, anunţă peste 1.000 de noi infecţii zilnic de o săptămână. Preşedintele Xi Jinping a asigurat joi că guvernul său menţine aşa-numita strategie 'zero-COVID', potrivit televiziunii publice.
'Trebuie să punem întotdeauna în prim-plan oamenii şi viaţa lor, vom menţine politica privind zero COVID şi vom opri cât mai repede propagarea epidemiei', a ordonat el.
Zeci de milioane de persoane sunt în prezent plasate în carantină la domiciliu în întreaga ţara, iar autorităţile se străduiesc să elibereze paturi de spital, având temeri că epidemia va pune sistemul de sănătate sub mare presiune.
Beijingul a făcut din rata scăzută de mortalitate un argument politic, asigurând că aceasta demonstrează forţa modelului său de guvernare. Provincia Jilin, care a raportat mii de cazuri săptămâna trecută, a construit opt spitale temporare şi două centre de carantină pentru a gestiona focarul.
Media de stat au difuzat imagini cu zeci de macarale asamblând unităţi medicale temporare la Jilin, care are doar 23.000 de paturi de spital pentru 24 milioane de locuitori. Autorităţile au mai anunţat că bolnavii cu simptome uşoare pot fi de acum izolaţi în centrele de carantină şi nu neapărat în spitale specializate.
Hong Kong, o regiune semiautonomă chineză, se confruntă de asemenea cu cel mai important val de coronavirus de la începutul pandemiei, înregistrând peste 200 de decese zilnic, adică peste 5.000 de la începutul anului, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News