Politica anti-dumping: China, atac la uniunea Europeană

china
china

China a criticat "afirmaţiile nechibzuite" ale Uniunii Europene privind economia sa şi va trece la măsuri compensatorii.

Ministerul chinez de Externe a criticat joi ceea ce a numit 'afirmaţiile nechibzuite' ale Uniunii Europene, după ce blocul comunitar a introdus noi reglementări pentru a se apăra de importurile excesiv de ieftine şi a subliniat că economia chineză se confruntă cu denaturări semnificative ale pieţei cauzate de stat, transmite Reuters.

Miercuri, Comisia Europeană (CE) a anunţat intrarea în vigoare a noii legislaţii în domeniul apărării comerciale, care va schimba modul în care UE abordează importurile subvenţionate sau care fac obiectul unui dumping originar din ţări cu denaturări semnificative ale pieţei cauzate de stat. De asemenea, CE a publicat primul său raport de ţară referitor la astfel de denaturări ale pieţei cauzate de stat. Comisia a ales China pentru primul raport, deoarece majoritatea activităţii antidumping a UE vizează importurile din această ţară. CE susţine că Beijingul exercită o influenţă decizivă asupra alocării resurselor, cum ar fi terenurile şi capitalul, şi influenţează preţurile de producţie 'într-o manieră semnificativă'.

Raportul este important deoarece UE a schimbat modul în care gestionează cazurile anti-dumping. După doi ani de dezbateri, UE a fost de acord că dumping înseamnă vânzarea produselor la export la preţuri sub nivelul intern, pentru toate state membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), din care face parte şi China.

Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying, a afirmat că UE a făcut 'afirmaţiile nechibzuite' privind dezvoltarea economiei Chinei, 'a fabricat scuze' şi a fost ipocrită. 'Cerem UE să respecte strict reglementările OMC şi să evite măsurile comerciale abuzive. În acelaşi timp, China va adopta măsurile necesare pentru a-şi proteja drepturile legitime', a declarat Hua.

Conform UE, metoda standard de calculare a dumpingului constă în compararea preţurilor de export cu preţurile sau costurile interne din ţara exportatoare. În cazul în care, din cauza intervenţiei statului în economie, preţurile sau costurile interne sunt denaturate, Comisia nu va ţine seama de ele la calcularea valorii interne. În schimb, va utiliza alte criterii de referinţă care să reflecte costurile nedenaturate de producţie şi de vânzare. Noua metodologie se poate aplica oricărui membru al OMC.

Înainte de aplicarea noii metodologii, va fi necesar să se demonstreze că economia ţării exportatoare este afectată de denaturări semnificative ca urmare a intervenţiei statului. În acest scop, forul comunitar va examina toate probele prezentate în cadrul unei anchete, inclusiv de către industria din UE. De asemenea, Comisia poate să elaboreze rapoarte în care să descrie economiile anumitor ţări sau sectoare în acest context.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel