Cerererea globală de energie electrică scade. Cauze: slăbiciunea economică și prețurile ridicate

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Generarea de energie din surse regenerabile crește mai rapid decât cererea generală în 2022, ceea ce duce la o scădere ușoară a emisiilor de CO2 din sectorul energetic global, în ciuda creșterii utilizării cărbunelui în Europa pe fondul crizei gazelor.

Creșterea cererii de energie electrică la nivel mondial încetinește brusc în 2022, de la revenirea puternică din anul precedent, pe măsură ce creșterea economică slăbește și prețurile energiei cresc în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, potrivit celui mai recent raport, Electricity Market Report - July 2022, al pieței de energie electrică al AIE ( Agenția Internațională pentru Energie).

Cererea globală de energie electrică este de așteptat să crească cu 2,4% în 2022, după creșterea de 6% de anul trecut, aliniindu-o cu rata medie de creștere în cei cinci ani anteriori pandemiei de Covid-19, se arată în noul raport. 

Prețurile energiei electrice cresc vertiginos în multe țări

 În prima jumătate a anului 2022, prețurile la gaze în Europa au crescut de patru ori și cărbunele de peste trei ori față de aceeași perioadă din 2021, ceea ce a dus la creșterea prețurilor cu ridicata la electricitate de peste trei ori pe multe piețe. 

Piețele strânse ale gazelor naturale favorizează centralele pe cărbune

Datorită prețurilor ridicate la gaz și a constrângerilor de aprovizionare, cărbunele înlocuiește gazul pentru generarea de energie pe piețele cu capacitate de rezervă a centralelor pe cărbune.

În Europa, guvernele au amânat eliminarea treptată a centralelor pe cărbune și au ridicat restricțiile pentru a crește disponibilitatea producției de cărbune, reducând astfel consumul de gaz pentru a îmbunătăți securitatea aprovizionării.

Energiile regenerabile cresc mai repede decât cererea și înlocuiesc combustibilii fosili

Potrivit rapoertului AIE, dezvoltarea capacității din acest domeni ajută generarea globală de energie din surse regenerabile către o creștere de peste 10% în 2022. În ciuda scăderii cu 3% a energiei nucleare, generarea cu emisii scăzute de carbon va crește cu 7%.

Emisiile din sectorul energiei electrice vor scădea ușor

După ce au crescut la un maxim istoric în 2021, emisiile de CO 2 din sectorul electric global vor scădea în 2022, deși cu mai puțin de 1%.

Incertitudini mari pentru 2023

Principalele incertitudini care afectează previziunile AIE pentru 2023 privind cererea de energie electrică și mixul de producție se referă la prețurile combustibililor fosili și creșterea economică.

De la jumătatea anului 2022, ne așteptăm ca creșterea cererii globale de energie electrică în 2023 să rămână pe o traiectorie similară ca anul acesta. 

Lumea se află în mijlocul primei crize cu adevărat globale

„Lumea se află în mijlocul primei crize energetice cu adevărat globale, declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia, iar sectorul electricității este unul dintre cele mai puternic afectate”, a declarat Keisuke Sadamori, director al piețelor energetice și securității AIE.

„Acest lucru este evident mai ales în Europa, care se confruntă cu turbulențe severe pe piața energiei, și în economiile emergente și în curs de dezvoltare, unde întreruperile aprovizionării și creșterea prețurilor la combustibil pun sub presiune sistemele fragile de energie și duc la întreruperi de curent. Guvernele trebuie să recurgă la măsuri de urgență pentru a face față provocărilor imediate, dar trebuie să se concentreze și pe accelerarea investițiilor în tranzițiile la energie curată, ca răspuns de durată cel mai eficient la criza actuală.”

Citește și: 

Alertă roșie pentru UE. Directorul Agenției pentru Energie, 5 măsuri imediate pentru a evita o criză majoră de gaze. Populația trebuie pregătită

AIE transmite că ”Iarna aceasta ar putea deveni un test istoric al solidarității europene, unul pe care nu-și poate permite să-l eșueze, cu implicații dincolo de sectorul energetic. Europa poate fi chemată să arate adevărata forță a uniunii sale”.

Lumea se confruntă cu prima criză energetică cu adevărat globală din istorie. Și așa cum Agenția Internațională pentru Energie avertizează de mai multe luni, situația este deosebit de periculoasă în Europa, care se află în epicentrul turbulenței pieței energetice.

”Atingerea acelui nivel de stocare de 90% este încă posibilă, dar Europa trebuie să acționeze acum și să conteze fiecare zi rămasă”, scrie AIE.

Potrivit AIE, primul pas imediat către umplerea depozitului european de gaz la niveluri adecvate înainte de iarnă este reducerea consumului actual de gaz al Europei și depozitarea gazului economisit.

O parte din acest lucru se întâmplă deja din cauza prețurilor vertiginoase la gaz, dar este nevoie de mai mult. Sunt necesare reduceri suplimentare semnificative pentru a pregăti Europa pentru o iarnă grea care urmează.

Potrivit noii analize AIE, gazul suplimentar care trebuie economisit în următoarele trei luni este de ordinul a 12 miliarde de metri cubi - suficient pentru a umple aproximativ 130 de tancuri GNL. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel