Centrele rezidențiale pentru persoanele vârstnice, copii și persoane cu dizabilități din județul Vrancea vor fi monitorizate lunar. De la începutul scandalului ”azilelor groazei”, un centru din județ a fost închis.
Situația ”azilelor groazei” din județul Ilfov, în urma căruia au fost demiși ministrul Familiei, Gabriela Firea, și ministrul Muncii, Marius Budăi, au pus reflectoarele pe toate centrele rezidențiale din pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi din țară.
Astfel, activitatea acestor centre de la nivelul județului Vrancea vor fi monitorizare lunar de instituțiile cu atribuții de control, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat joi în cadrul ședinței Colegiului prefectural Vrancea, arată Agerpres.
”Având în vedere acţiunea naţională de monitorizare a modului de desfăşurare a activităţii serviciilor sociale rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor, carenţele care au fost descoperite şi pe care încă le mai descoperim în ceea ce priveşte activitatea unor instituţii, eu propun un proiect de hotărâre prin care AJPIS Vrancea, DSP Vrancea, DSVSA Vrancea şi CJPC Vrancea vor efectua permanente acţiuni de monitorizare în conformitate cu atribuţiile specifice domeniului propriu de activitate cu privire la modul de desfăşurare a serviciilor sociale rezidenţiale din judeţul Vrancea, indiferent că acestea sunt autorizate sau nu. (...) I.S.U. Vrancea şi I.P.J. Vrancea vor efectua acţiuni de verificare în centrele anterior menţionate, conform planurilor proprii. (...)
Vreau să devină o manieră de lucru pentru a eficientiza activitatea tuturor instituţiilor", a declarat prefectul Nicuşor Halici.
Astfel, rezultatele acțiunilor desfășurate în luna anterioară precum și măsurile dispuse, vor fi prezentate în cadrul ședințelor Colegiului Prefectural.
”Deoarece primăriile nu au reglementată posibilitatea de verificare a autorizaţiilor sau avizelor de funcţionare ale centrelor rezidenţiale, vreau ca fiecare dintre dumneavoastră, acolo unde aveţi responsabilităţi sau colaborare directă cu Serviciile de Asistenţă Socială din cadrul primăriilor, să solicitaţi informaţii despre existenţa unor astfel de centre rezidenţiale, pentru a putea verifica condiţiile şi standardele de calitate ale serviciilor sociale oferite rezidenţilor, în încercarea de a evita pe viitor alte surprize neplăcute", a spus Halici.
Astfel, la nivelul județului Vrancea, în urma acțiunilor de control făcute în centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi, au fost descoperite patru centre pentru persoane vârstnice care funcţionau fără autorizaţii şi avizele necesare.
Unul dintre acestea a fost închis, iar beneficiarii relocaţi, dar ulterior, după ce administratorii au remediat deficienţele şi au demarat procedurile de autorizare, centrul a fost redeschis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu