Cea mai mare furtună solară din istorie. În zilele noastre, ar avea consecințe catastrofale asupra tehnologiei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Au fost descoperite mai multe indicii ale celei mai mari furtuni solare, în Alpii francezi.

Câteva fragmente de trunchiuri de copaci descoperite în Alpii francezi dezvăluie indicii ale celei mai masive furtuni solare cunoscute, ce a avut loc acum 14.300 de ani, potrivit informațiilor furnizate de agenția EFE, citată de Agerpres.

Aceste trunchiuri de copaci sunt subfossile, adică rămășițe ale căror procese de fosilizare nu s-au finalizat complet, și au fost găsite pe malurile râului Drouzet, în apropiere de Gap, Franța. Ele au înregistrat o creștere fără precedent a nivelului de carbon radioactiv în acea perioadă.

Vârful de carbon radioactiv a fost provocat de cea mai mare furtună solară identificată vreodată, conform cercetătorilor francezi și britanici care au publicat această descoperire în Philosophical Transactions of the Royal Society A.

În zilele noastre, ar avea consecințe catastrofale

O furtună solară similară în zilele noastre ar avea consecințe catastrofale asupra tehnologiei moderne, având potențialul de a distruge sistemele de telecomunicații și sateliții, de a provoca pene masive de curent și de a produce pagube în valoare de miliarde de euro.

Echipa de cercetători a secționat fragmente de trunchiuri de copaci și a comparat grosimea inelelor fiecăruia pentru a crea o cronologie care să ofere informații despre schimbările de mediu din trecut și să permită măsurarea nivelului de carbon radioactiv într-o perioadă de activitate solară necunoscută. De asemenea, ei au comparat nivelurile de carbon radioactiv din trunchiuri cu cele de beriliu, un element chimic găsit în carotele de gheață din Groenlanda.

Carbonul radioactiv este produs în mod constant în atmosfera superioară printr-o serie de reacții inițiate de radiațiile cosmice, a subliniat autorul principal al cercetării, Edouard Bard de la Collège de France. Recent, s-a constatat că evenimentele solare extreme pot genera explozii de particule energetice de scurtă durată, care rămân sub forma unor vârfuri uriașe de producție de carbon radioactiv apărute într-un singur an.

Găsirea unei astfel de colecții de copaci semiconservați a fost cu adevărat excepțională, a subliniat Celine Miramont de la Universitatea din Aix-en-Provence (Franța).

De două ori mai mare decât cele două evenimente ulterioare

Până în prezent, au fost identificate nouă furtuni solare extreme, cunoscute sub numele de Evenimente Miyake, produse în ultimii 15.000 de ani, cele mai recente având loc în 993 și 774. Cu toate acestea, furtuna solară recent descoperită, care a avut loc în urmă cu 14.300 de ani, este aproximativ de două ori mai mare decât cele două evenimente ulterioare. Evenimentele Miyake sunt încă puțin cunoscute, deoarece nu au fost niciodată observate direct prin instrumente.

Cea mai mare furtună solară observată direct, Evenimentul Carrington, a avut loc în 1859 și, deși mai mic decât un eveniment Miyake, a distrus telegrafele și a creat o auroră nocturnă atât de strălucitoare încât păsările au început să cânte, crezând că soarele a răsărit.

Conform unui alt semnatar, Tim Heaton de la Universitatea din Leeds (Marea Britanie), marile furtuni Miyake ar putea afecta transformatorii rețelelor electrice, determinând pene de curent care ar putea dura luni de zile, precum și sateliții și ar putea crea riscuri grave de radiații pentru astronauți.

Cercetătorii nu au încă cunoștințe clare despre cauzele acestor furtuni solare extreme, cât de frecvent pot apărea sau dacă pot fi prezise în vreun fel. Prin urmare, ei atrag atenția cu privire la importanța înțelegerii acestor fenomene pentru a proteja infrastructura globală de comunicații și energie în viitor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel