Macron convoacă liderii europeni pentru discuții asupra situației din Ucraina.
Franța va găzdui luni un summit al liderilor europeni pentru a dezbate securitatea continentului și războiul din Ucraina, în contextul în care Europa încearcă să răspundă la abordarea unilaterală a președintelui american Donald Trump privind conflictul.
Emisarul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a anunțat sâmbătă că Europa nu va avea un loc la masa negocierilor pentru pace, după ce Washingtonul a trimis un chestionar capitalelor europene pentru a evalua ce contribuții pot oferi la garanțiile de securitate pentru Kiev.
"Președintele Macron va convoca principalele state europene pentru a discuta despre securitatea Europei", a declarat ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, pentru postul de radio France Inter. Acesta a precizat că reuniunea va fi una de lucru și nu ar trebui "dramatizată".
În cei trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, zeci de summituri similare au evidențiat lipsa de coerență a Europei, uneori dezbinată și ezitantă în formularea unui plan concret pentru încheierea războiului și gestionarea relației cu Moscova.
Palatul Élysée nu a anunțat oficial summitul, însă, potrivit unor surse diplomatice, invitațiile au fost deja trimise pentru întâlnirea de luni după-amiază.
Șase diplomați europeni au confirmat că invitațiile au fost adresate Marii Britanii, Germaniei, Poloniei, Italiei, Danemarcei (care va reprezenta și țările baltice și scandinave), conducerii Uniunii Europene și secretarului general al NATO.
Obiectivul reuniunii este de a analiza sprijinul imediat pentru Ucraina, rolul concret al Europei în oferirea de garanții de securitate pentru Kiev și modalitățile de consolidare a securității colective europene.
Deocamdată, nu este clar dacă summitul va produce rezultate concrete, au precizat sursele diplomatice.
***
Înainte de acesta, în cadrul unei intervenţii la Conferinţa de Securitate de la Munchen, şeful diplomaţiei poloneze şi-a exprimat dorinţa ca această reuniune să abordeze "în mod foarte serios" provocările lansate europenilor de iniţiativa lui Donald Trump de a lansa negocieri cu Vladimir Putin asupra unei soluţionări a conflictului în Ucraina.
"Credibilitatea SUA va depinde de modul în care se va încheia războiul, nu doar cea a administraţiei Trump, ci şi a SUA", a declarat Sikorski, atenţionându-l pe preşedintele american Donald Trump că dacă vrea să "obţină Premiul Nobel", "pacea trebuie să fie una justă".
În paralel, şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a convocat pentru duminică o reuniune informală a miniştrilor de externe ai statelor membre ale UE prezenţi la Munchen, "pentru a face bilanţul asupra celor mai recente contacte cu responsabili americani şi ucraineni", a anunţat o purtătoare de cuvânt pe reţeaua X.
"Suntem într-un moment decisiv pentru viitorul Ucrainei şi al Europei. Europa este alături de Ucraina", a adăugat aceasta în mesaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News