CE propune măsuri pentru creşterea competitivităţii şi a convergenţei, sprijinirea reformelor şi a investiţiilor

Comisia Europeană a propus miercuri un cadru de guvernanţă pentru instrumentul bugetar pentru convergenţă şi competitivitate. Instrumentul va ajuta statele membre din zona euro şi alte state membre participante să consolideze rezilienţa economiilor lor şi a zonei euro prin sprijinirea reformelor şi a investiţiilor specifice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Propunerea prevede că, în urma discuţiilor din cadrul Eurogrupului, Consiliul va stabili în fiecare an orientări strategice privind reformele şi priorităţile de investiţii pentru zona euro în ansamblu. Ulterior, Consiliul va adopta, de asemenea, o recomandare conţinând orientări specifice adresate fiecărui stat membru din zona euro cu privire la reformele şi investiţiile care urmează să fie sprijinite în cadrul instrumentului.

Statele membre care nu fac parte din zona euro şi care participă la mecanismul cursului de schimb II (ERM II) vor putea participa la instrumentul bugetar pe bază de voluntariat. În acest scop, ar trebui să se elaboreze măsuri corespunzătoare, care să fie în concordanţă cu propunerea prezentată miercuri, apreciază Comisia Europeană.

"Bugetul UE va oferi în viitor sprijin financiar pentru pachetele de reforme structurale şi de investiţii propuse de statele membre din zona euro. Acest lucru va spori eficacitatea cheltuielilor UE şi va sprijini convergenţa şi competitivitatea în zona euro. Propunerea noastră instituie guvernanţa acestui nou instrument. Aceasta reprezintă o inovaţie semnificativă pentru zona euro", a declarat Günther H. Oettinger, comisarul pentru buget şi resurse umane.

La rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte, comisar responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, a afirmat că sprijinirea unor pachete de reforme şi investiţii coerente va contribui la creşterea competitivităţii, la consolidarea rezilienţei şi la sporirea convergenţei.

"Consolidarea uniunii economice şi monetare a Europei a fost un element central al activităţii mele în cadrul acestei Comisii. Astăzi ne asigurăm că dispunem de toate elementele necesare astfel încât colegiuitorii UE să poată ajunge cu succes şi în timp util la un acord cu privire la instrumentul bugetar pentru convergenţă şi competitivitate. Sprijinirea unor pachete de reforme şi investiţii coerente va contribui la creşterea competitivităţii, la consolidarea rezilienţei şi la sporirea convergenţei, ceea ce va conduce, în cele din urmă, la o Europă mai prosperă şi mai puternică", a menţionat Dombrovskis.

Noul cadru le va permite statelor membre din zona euro să stabilească orientări strategice pentru reformele şi priorităţile de investiţii din zona euro, să ofere orientări specifice pentru fiecare ţară în ceea ce priveşte obiectivele de reformă şi de investiţii, care urmează să fie adoptate în paralel cu recomandările specifice fiecărei ţări şi să primească informaţii din partea Comisiei cu privire la modul în care statele membre din zona euro au dat curs orientărilor strategice anterioare.

Instrumentul bugetar pentru convergenţă şi competitivitate va fi creat în cadrul propunerii referitoare la Programul de sprijin pentru reforme. Instrumentul bugetar este conceput ca o componentă a bugetului Uniunii, iar dimensiunea sa va fi determinată în contextul negocierilor privind următorul buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel