Ce părere au groenlandezii despre propunerile lui Trump pentru țara lor: "Deja vedem oameni purtând șepci cu sloganul MAGA"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Groenlandezii și-au exprimat părerile în legătură cu viitorul țării lor, după ce Donald Trump a lansat în spațiul public internațional intenția sa de a alipi insula la SUA.

Prim-ministrul Groenlandei a făcut un apel la unitate și calm după ce Donald Trump a reluat, marți, conflictul său global cu aliații NATO, declarând că este pregătit să utilizeze tarife comerciale sau forța militară pentru a prelua controlul asupra Groenlandei.

Declarațiile l-au determinat pe prim-ministrul Groenlandei, Múte Egede, să afirme: „Groenlanda aparține groenlandezilor.” Ministrul de externe al Regatului Unit, David Lammy, a declarat joi că preluarea Groenlandei de către SUA „nu se va întâmpla”, în timp ce Germania și Franța l-au avertizat pe Trump în legătură cu o posibilă anexare.

Marți, Donald Trump Jr. a sosit în teritoriu, care are o populație de 57.000 de locuitori, promițând să „facă Groenlanda măreață din nou”. Trump a început această dispută în 2019, afirmând că ia în considerare o ofertă pentru Groenlanda și descriind-o drept „în esență o tranzacție imobiliară”.

Fostă colonie daneză până în 1953, Groenlanda este acum un teritoriu autonom al Danemarcei, iar în 2009 a obținut dreptul de a revendica independența prin vot. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Groenlanda a fost ocupată de SUA – în timp ce Danemarca era ocupată de Germania nazistă – dar a fost returnată Danemarcei în 1945. SUA mențin o bază militară în nord-vestul țării.

Comentariile lui Trump privind achiziționarea sau anexarea Groenlandei apar în contextul unei dezbateri despre posibila independență a teritoriului față de Danemarca. Egede, prim-ministrul Groenlandei, susține independența, iar un sondaj realizat în 2019 de academicieni de la Universitatea din Copenhaga a arătat că 67,7% dintre adulții groenlandezi doresc independența față de Danemarca la un moment dat în viitor.

Zeci de groenlandezi au răspuns unei cereri din partea publicației The Guardian pentru a-și exprima opiniile despre inițiativele lui Trump.

„Țara noastră este a noastră – nu este de vânzare”

„Țara noastră este a noastră – nu este de vânzare. Trump spune multe lucruri care nu sunt foarte serioase, dar acum situația a devenit destul de înfricoșătoare. Când am văzut un Boeing 757 cu numele ‘Trump’ scris pe el, la aeroportul din Nuuk [când Trump Jr a vizitat marți], nu-mi venea să cred ce se întâmplă. A fost o experiență foarte suprarealistă.

Discuțiile despre anexarea noastră sunt atât înfricoșătoare, cât și ridicole. Dacă ar folosi forța militară, asta ar însemna să intre în război cu restul NATO și să impună sancțiuni și tarife asupra Danemarcei, și implicit asupra restului Uniunii Europene.

Teama mea este că ar putea crea același tip de diviziune aici, pe care l-a creat în SUA. Deja vedem oameni purtând șepci cu sloganul MAGA. Și mă îngrijorează ideea că ar putea începe o campanie de propagandă, încercând să ne influențeze alegerile și felul în care ne conducem țara.

Cu atâtea discuții recente despre un potențial referendum pentru independență în Groenlanda, ar fi foarte ciudat dacă am fi de acord să ne lăsăm vânduți unei alte țări”, a spus Ole Hjorth, controlor de trafic aerian în vârstă de 27 de ani, din Nuuk.

„Ne iau vocea și ne dezumanizează”

„Condamn cu fermitate amenințarea de a prelua Groenlanda cu forța. Eu sunt pe jumătate inuit. În acest moment, există o conversație care se desfășoară peste capetele poporului inuit. Mulți oameni cu funcții înalte vorbesc despre Groenlanda și despre oamenii din Groenlanda ca despre un obiect, o proprietate, ceva ce poate fi cumpărat. Ne iau vocea și ne dezumanizează. Am văzut același lucru ultima dată, în 2019, când Trump vorbea despre un mare «acord imobiliar».

Am patru copii. Toată această situație duce la întrebări, așa cum se gândește orice părinte, despre care este cel mai bun loc pentru ei să crească. Este grozav că statul nostru de bunăstare, care sprijină oamenii obișnuiți, este construit pe principiile Danemarcei. Dar trebuie să ne găsim propriul drum – în ceea ce privește sănătatea, școlile, îngrijirea copiilor și alte aspecte – să facem acest lucru în ritmul nostru. Aceasta trebuie să fie națiunea noastră, nu parte din altceva”, a explicat Patrick Abrahamsen, în vârstă de 45 de ani, care lucrează în "căutare și salvare" în Nuuk.

„Există speranță pentru mai multă independență față de Danemarca și pentru un acord de care să beneficieze poporul nostru”

„Fiind cineva care are părinți mai în vârstă [în jurul vârstei de 60 și 70 de ani], care au trecut prin vremurile coloniale și războiul rece, există o atmosferă foarte ciudată în jurul a tot ceea ce se întâmplă.

Ura față de Danemarca nu a fost niciodată mai mare [în unele părți ale populației], iar recunoștința față de SUA pentru protecția militară din timpul celui de-al doilea război mondial și al războiului rece nu a fost niciodată mai ridicată. Există speranță în ceea ce privește Kalaallit Nunaat [denumirea inuită pentru Groenlanda] de a deveni mai independentă față de Danemarca, dar și speranță că va exista un sentiment sporit de securitate din partea SUA.

Nu îl voi susține niciodată pe Trump și nu voi susține niciodată ceea ce americanii coloniali au făcut popoarelor native americane, dar va exista mereu speranța unui tip de acord din partea ambelor părți care să beneficieze poporul Kalaallit Nunaat”, a explicat — Paneeraq, 22 de ani, din Sisimiut, unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din Groenlanda.

„Ne dorim să ne gestionăm independent relația cu SUA și să facem comerț cu întreaga lume”

„Suntem pregătiți să colaborăm direct cu SUA și să ne separăm de Danemarca. Nu, nu vrem să facem parte din SUA, dar nici din Danemarca.

Ne dorim să fim independenți, la fel ca alte țări. Suntem deschiși pentru comerț. Nu avem dușmani. Primele noastre aeroporturi au fost construite de America. În timpul celui de-al doilea război mondial, America a avut Groenlanda și a deschis-o lumii întregi. A fost prima dată când dezvoltarea [Groenlandei] a început cu adevărat.

În 1979, Groenlanda a obținut propriul guvern [când a fost fondat Inatsisartut, parlamentul Groenlandei], iar în 2009 Groenlanda a început să-și controleze independent țara, dar a rămas în cadrul regatului danez. Danemarca nu mai are dreptul să ne vândă”, a afirmat Malina, 39 de ani, profesoară.

„Aș prefera să lucrăm la relația noastră cu Danemarca”

„La început, toată lumea a râs de asta – așa de absurd suna [Trump]. Dar când a început să ne menționeze tot mai mult, am început să mă simt neliniștită la gândul că SUA ar putea prelua controlul asupra Groenlandei. Suntem privilegiați aici, avem îngrijire medicală gratuită, educație gratuită, cu sprijin financiar pentru studenți în fiecare lună și o rată scăzută a criminalității.

Mă tem că modelul cultural și tradițiile noastre, pe care le prețuim foarte mult, ar fi luate de la noi. Oamenii din SUA și din Groenlanda nu ar fi putut fi crescuți mai diferit decât – ar exista un conflict imens cultural.

De asemenea, prețuim enorm natura noastră frumoasă și, în trecut, au avut loc mai multe demonstrații privind mineritul în natura noastră – evident, nu vrem ca ea să fie distrusă! Cred că Groenlanda este cel mai frumos loc din lume. Nu cred că [Trump] venind aici și preluând controlul asupra Groenlandei ne va aduce vreun beneficiu în vreun fel. Aș prefera să lucrăm la relația noastră cu Danemarca pentru a o face și mai bună”,  a afirmat Ivana, 20 de ani, din Nuuk.

„Sper ca un acord cu Trump va fi mai bun decât cel actual cu Danemarca”

„Cumva, am anticipat întotdeauna că una dintre cele trei superputeri va intenționa să invadeze atunci când vom obține independența față de Danemarca. Dar speram că până atunci vom avea un acord militar cu SUA.

„Sper ca Trump să încheie un acord mai bun cu noi decât cel pe care îl avem acum cu Danemarca și, cel mai important, să ne vadă ca pe niște parteneri egali.

„Există, însă, întotdeauna îngrijorarea că vom fi mai rău, că noi, groenlandezii nativi, vom fi puși în rezervații, că nu vom putea avea niciun cuvânt de spus în propria noastră țară și că nu vom reuși în sfârșit să obținem independența”, a spus Hans-Peter Bay, 39 de ani, fotograf, videograf și jurnalist din Qaqortoq.

„Groenlanda trebuie să aibă control asupra resurselor sale naturale”

„Având în vedere influența semnificativă a lui Trump, inițial am simțit un sentiment de neliniște. Cu toate acestea, atunci când guvernul groenlandez a declarat ferm că Groenlanda nu este de vânzare și nici nu va fi vreodată, m-am simțit liniștit.

„Deși tensiunile politice în curs dintre Groenlanda și Danemarca sunt regretabile și, deși dorința de independență totală rămâne puternică, acestea ne-au determinat pe noi, groenlandezii, să reflectăm asupra oportunităților și a calității înalte a vieții pe care o avem sub guvernarea Danemarcei.

„Groenlandezii sunt împărțiți [în privința problemei independenței]. Personal, cred că Groenlanda trebuie mai întâi să abordeze câteva provocări cheie – în special stabilitatea financiară și nevoia de o forță de muncă mai mare și mai educată – înainte de a urmări independența totală. O consider un obiectiv pentru viitor, dar nu ceva fezabil în următorii câțiva ani.

„Cred că, drept groenlandezi, ar trebui să avem oportunitatea de a utiliza și gestiona resursele noastre naturale independent, înainte de a căuta colaborarea cu alte țări. Este esențial pentru noi să avem control asupra acestor resurse pentru a susține dezvoltarea noastră viitoare”, a declarat Frans H Petersen, 21 de ani, student din Maniitsoq, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel