Azi, în 2023, există mașini cu dotări atât de avansate încât în urmă cu două decenii era aproape imposibil să ne imaginăm că vom ajunge aici.
Sociologul Alfred Bulai, în cadrul podcastului Nod în Papură, a abordat acest subiect.
Bulai e de părere că dotările mașinilor sunt revoluționare, deși în multe cazuri ele nu fac altceva decât să aducă un plus de confort șoferului.
Mai mult, unele ne schimbă atât de tare modul în care conducem căci fără ele ne-ar fi foarte dificil să mai șofăm. Un asemenea exemplu sunt senzorii de parcare folosiți de un număr mare de șoferi.
Senzorii și camerele de marșarier oferă o siguranță atât de mare încât lovitul mașinii devine rarisim în momentul parcării. Însă după ani de zile în care ai folosit senzori, te-ai încumeta să parchezi fără? Acest lucru ar fi o provocare pentru mulți șoferi.
„Multe dotări nu sunt esențiale, dar ne-am obișnuit cu ele. Unele ne plac la nebunie, volan încălzit, scaune încălzite, oglindă retrovizoare și multe altele. Sigur că ne ușurează viață. Eu sunt însă unul pe care dotările i-au dat un handicap în trafic. Sunt obișnuit cu senzorii de parcare, am și cameră de marșarier, nimic sofisticat. Dar mie dacă mi se strică senzorul am lovit mașina la parcare. Asta e cât se poate de clar. După atâta timp nu mai poți anticipa. La fel e și cu GPS-ul. A devenit o dependență”, a povestit Alfred Bulai în cadrul podcastului Nod în Papură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu