Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, are mari șanse să fie din nou reprezentantul României în Executivul UE. Ghinionul românului ar putea fi politica de gen pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, încearcă s-o impună: 10 comisari să fie femei. Comisia Europeană are 28 de comisari. Din partea României, doar trei nume de candidate la un post în Comisie au fost vehiculate.
Procedura de alegere este simplă: președintele CE alege una dintre propunerile înaintate de statele membre, urmează aprobarea Consiliului de Miniștri (majoritate calificată), iar ultima etapă presupune un vot în plenul Parlamentului European.
Cioloș, perceput drept un tehnocrat
Președintele Traian Băsescu a declarat recent că a ajuns la un acord cu premierul în privința numelui viitorului comisar european din partea României. Logica politică ar impune un om al PSD-ului, dar în mediile informate Dacian Cioloș este cotat cu prima șansă. Avantajul său este acela că nu are o afiliere politică clară, fiind mai degrabă asimilat unui tehnocrat.
O piedică pentru Cioloș ar putea fi faptul că Jean-Claude Juncker, viitor șef al CE, vrea mai multe femei în noua echipă. Țări precum Germania, Marea Britanie, Franța sau Italia, cu greutate în procesul negocierilor, își adjudecă informal anumite posturi. Dacă toate aceste state nominalizează bărbați, iar numărul de 10 femei din 28 din totalul de comisari nu este atins, Juncker va cere altor state, cu putere mai slabă de negociere, să propună o femeie. Într-o astfel de situație s-ar putea afla și România.
Trei nume de femei, vehiculate ca ipoteză de lucru
Într-un astfel de scenariu, este exclus ca propunerea României să fie Monica Macovei, din cauza opoziției premierului Ponta. Două nume care ar fi putut emite pretenții sunt Corina Crețu și Adina Vălean. Social-democrata era văzută drept un pretendent la postul de comisar pentru Cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacția la situaţii de criză. Crețu a avut o activitate susținută în acest domeniu. Vălean a reușit o performanță notabilă atunci când raportul ei a redus tarifele de roaming, în rețelele mobile din Europa. Crețu și Vălean au ieșit însă din schemă odată cu numirea în funcțiile de vicepreședinte ale Parlamentului European. Din partea României ar mai putea emite pretenții Rovana Plumb, la Mediu, spun voci din mediile informate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News