Președintele Donald Trump va impune taxe vamale la nivelul pe care l-a anunțat luna trecută partenerilor comerciali care nu negociază „cu bună credință” acordurile, a declarat duminică secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, în cadrul unor interviuri televizate.
El nu a precizat ce anume ar constitui o negociere „cu bună credință” și nici nu a oferit detalii privind momentul în care se vor anunța deciziile de revenire la niveluril impuse de Trump la 2 aprilie, scrie Reuters.
Trump a revenit de mai multe ori asupra deciziilor sale de atunci, în special pe 9 aprilie, când a redus taxele vamale pentru majoritatea bunurilor importate la 10% pentru o perioadă de 90 de zile, pentru a oferi timp negocierilor cu alte țări. Separat, el a redus tariful pentru bunurile chinezești la 30%. Vineri, el a reiterat că administrația sa va trimite scrisori țărilor vizate pentru a le comunica nivelul taxelor aplicabile.
Duminică, Bessent a declarat că administrația se concentrează pe cele 18 cele mai importante relații comerciale, iar momentul încheierii acordurilor va depinde de asemenea de disponibilitatea țărilor respective de a negocia cu bună credință, urmând ca scrisorile să fie trimise celor care nu o fac.
„Asta înseamnă că nu negociază cu bună credință. Vor primi o scrisoare care spune: «Aceasta este taxa». Așa că mă aștept ca toată lumea să vină și să negocieze cu bună credință,” a declarat el pentru emisiunea „Meet the Press” a NBC News.
El a adăugat că țările notificate vor vedea, cel mai probabil, revenirea taxelor la nivelurile stabilite pe 2 aprilie.
Întrebat când ar putea fi anunțate eventuale acorduri comerciale, Bessent a declarat separat pentru programul „State of the Union” de la CNN: „Din nou, va depinde dacă negociază cu bună credință.”
„Presimt, de asemenea, că vom încheia multe acorduri regionale – aceasta este taxa pentru America Centrală, aceasta este taxa pentru această parte a Africii”, a adăugat el.
Războaiele comerciale în desfășurare ale lui Trump au perturbat grav fluxurile comerciale globale și au tulburat piețele financiare, în condițiile în care investitorii se confruntă cu ceea ce Bessent a numit „incertitudine strategică” a președintelui republican, în efortul său de a remodela relațiile economice în favoarea SUA.
Companiile de toate dimensiunile au fost afectate de impunerea bruscă a tarifelor de către Trump și de schimbările de direcție neașteptate, în timp ce încearcă să-și gestioneze lanțurile de aprovizionare, producția, personalul și prețurile. Congresul se confruntă, la rândul său, cu problema taxelor, în contextul în care analizează veniturile și reducerile fiscale din proiectul de buget.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu