Cazul Kovesi versus România. Ministrul Aurescu cere un punct de vedere Camerei Deputaților

Guvernul României
Guvernul României

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a remis o scrisoare către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, prin care face referire la cazul Kovesi împotriva România. 

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act, luni, de o scrisoare trimisă de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în continuarea corespondenţei purtate cu privire la cauza "Kovesi împotriva României", informează Agerpres. În document, ministrul Aurescu aduce la cunoştinţa conducerii Camerei Deputaţilor că, la data de 28 aprilie, a fost înregistrată la Departamentul Agent Guvernamental din cadrul MAE o comunicare elaborată de Forumul Judecătorilor din România (FJR) cu privire la cauza "Kovesi împotriva României".

"Această comunicare a fost înaintată prin e-mail Agentului guvernamental pentru CEDO de către Serviciul de Executare a Hotărârilor CEDO (Serviciul) din cadrul Comitetului Miniştrilor (CM). Prin respectivul memorandum se solicită autorităţilor naţionale să identifice şi să propună, în cel mai scurt timp, în vederea executării hotărârii CEDO din cauza Kovesi, "măsuri cu caracter general indispensabile pentru o evoluţie pozitivă a statului de drept în România. Alături de o analiză a încălcărilor Convenţiei constatate de Curte în această cauză, realizată de FJR, comunicarea mai conţine şi o serie de propuneri de amendamente aduse legislaţiei naţionale relevante şi practicii adoptate de unele instituţii", subliniază documentul trimis Camerei Deputaţilor.

Evaluarea FJR impusă fără termene limită



Potrivit acestuia, FJR face o trecere în revistă şi o analiză a principalelor acţiuni cuprinse în Planul de Acţiune transmis CM la data de 4 februarie - măsurile pentru apărarea libertăţii de exprimare a magistraţilor, reintroducerea principiului independenţei procurorilor, modificarea procedurii de numire în funcţii de conducere a procurorilor de rang înalt.

"Evaluarea FJR reţine şi că, deşi măsurile propuse de autorităţi sunt binevenite, nu a fost anunţat şi un calendar de implementare a acestora. În plus, faţă de acţiunile planificate de autorităţi şi cuprinse în Planul de Acţiune. FJR propune mai multe măsuri suplimentare de modificare a cadrului normativ existent în vederea executării hotărârilor CEDO din cauza Kovesi. (...) Având în vedere posibilitatea oferită de art. 9 din Regulamentul CM, vă adresăm rugămintea de a comunica punctul de vedere al instituţiei dumneavoastră pe marginea comunicării FJR sus menţionate, până la data de 11 mai 2021, în măsura posibilului. În plus, indiferent de transmiterea unor comentarii faţă de comunicarea FJR, deoarece cauza Kovesi se va afla pe agenda reuniunii CM din 7 - 9 iunie 2021, vă adresăm rugămintea de a ne transmite, până la data de 21 mai 2021, orice informaţii suplimentare pe care le apreciaţi relevante pentru executarea hotărârii în cauza "Kovesi împotriva României", subliniază ministrul Aurescu în scrisoarea sa.

O adresă similară a fost transmită către ministrul Justiţiei şi preşedinţii Senatului, CSM şi CCR.

Documentul adresat Camerei Deputaţilor a fost trimis Comisiei juridice, cu termen de soluţionare de două săptămâni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel