EXCLUSIV  Câți români trăiesc în Luxemburg și cu ce se ocupă aceștia. Ambasadorul Livia Rusu: "Ceea ce m-a surprins este dinamica specială a comunității românești!" - VIDEO

Invitată în emisiunea „Bogățiile României din Diaspora”, realizată de DC Media Group și moderată de scriitorul Flaviu George Predescu, ES Alexandrina-Livia Rusu, ambasadorul României în Luxemburg, a vorbit despre comunitatea românilor din Marele Ducat și a oferit amănunte mai puțin cunoscute publicului larg.

„Conform Institutului Național de Statistică și Studii Economice din Luxemburg, anul acesta la 1 ianuarie, în Luxemburg erau înregistrați 6625 de cetățeni români. Românii sunt, numeric, cea de-a șaptea comunitate străină provenind din spațiul Uniunii Europene, rezidentă în Marele Ducat și pot să vă spun că românii au înregistrat în ultima perioadă o creștere constantă. Din punctul meu de vedere este o dinamică normală, având în vedere evoluția actuală a forței de muncă din Marele Ducat. În plus, să nu uităm că Luxemburgul găzduiește numeroase instituții europene iar prezența românilor este substanțială. Ceea ce m-a surprins, desigur știam aceste lucruri, dar este cu totul altfel când vezi lucrurile în momentul în care te afli în mijlocul acestora, este dinamica specială a comunității românești. O dinamică ce urmărește dinamica economiei luxemburgheze, profilul economiei luxemburgheze și dinamica așa numitei Mari Regiuni.” a subliniat ambasadorul Livia Rusu.

În Marea Regiune locuiesc 25-30.000 de români

„Cetățeni români care își desfășoară activitatea în Luxemburg au rezidența nu numai în Luxemburg, ci și în regiunile adiacente din Franța, din Germania, din Belgia, au interese de ordin profesional, social, educativ sau cultural în Marele Ducat. Estimările Ambasadei indică aproximativ 25-30.000 de persoane, prin urmare este o comunitate dinamică cu interconexiuni nu doar între românii care locuiesc în Luxemburg, dar și cu cei care locuiesc în Marea Regiune. Este o comunitate restrânsă comparativ cu alte țări, puțini dintre aceștia au sosit înainte de anul 1989, însă cei mai mulți au sosit în preajma sau după aderarea României la Uniunea Europeană și ca o notă de interes, la Luxemburg a fost semnat Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, la 25 aprilie 2005, la Abația Neumünster.” a precizat ES Livia Rusu pentru DC Media Group.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel