Catalizatoare în valoare de 12 milioane de dolari descoperite de poliţişti în mai multe garaje

Fotografie de la Malte Luk, pexels
Fotografie de la Malte Luk, pexels

477 catalizatoare şi 2800 de senzori de oxigen. Acestea sunt piesele auto găsite în mai multe garaje. Valoarea totală a acestora este de 12 milioane de dolari. 

Piesele auto au fost furate de pe maşini din Houston, Texas, şi împrejurimi, iar apoi stocate în şapte garaje. În plus, poliţiştii au găsit la percheziţii şi un Dodge Challenger Hellcat şi 29 de arme de foc. 

Cei acuzaţi sunt 5 cetăţeni hispanici, transmite carbuzzz.com

"Aceştia puneau piesele la vânzare pe reţelele sociale, postând liste de preţuri cu diverse modele", transmite sursa citată. 

Paladiumul din piesele furate ajunge la o valoare totală de cel puţin 11,6 milioane de dolari. 

"Pentru cei cărora li s-au furat catalizatoarele, paguba e mare. Ţinta principală era Toyota Tundra, acolo unde un catalizator costă între 1800 şi 3000 de dolari. Azi am arestat poate câţiva dintre membrii de top ai unui grup criminal organizat", a transmis Jeff Thomas, şeriful ţinutului Harris. 

Avertisment: Creşte preţul paladiului, atenţie la catalizatorul maşinii

Paladiul, metalul extrem de rar găsit în catalizatoarele autoturismelor, se scumpeşte pe zi ce trece din cauza sancţiunilor economice impuse Rusiei. Specialiştii avertizează că astfel ar putea creşte cazurile de furt de catalizatoare auto. 

Metalul extrem de rar, esențial în convertizoarele catalitice care reduc gazele de evacuare, a atins un preț record de 3.400,76 de dolari pe uncie, de la aproximativ 3.000 de dolari uncia în urmă cu câteva zile.

Această creștere a prețurilor a depășit recordul stabilit anul trecut cu peste 400 de dolari uncia. Rusia este cel mai mare furnizor de metal extrem de rar din întreaga lume, exportând aproximativ 100 de tone de paladiu în 2021.

Numărul furturilor de catalizatoare a explodat în ultima vreme atât la nivel european, cât și în România. Aceste piese au devenit ținta preferată a hoților datorită conținutului de metale prețioase care le conferă o valoare foarte ridicată „la negru”. Chiar dacă proporția de platină, rodiu și paladiu este mică, de ordinul câtorva grame, hoții obțin din vânzarea lor sute și chiar mii de euro, scrie promotor.ro.

Maşinile preferate ale hoţilor de catalizatoare - sunt mai puţin corodate decât la altele

În general, hoţii preferă maşinile cu gardă mare la sol, precum SUV-urile, MPV-urile sau pick-up-urile, pentru că se pot băga mai uşor sub acestea când sunt parcate. Sunt vizate, însă, şi mai multe maşini ceva mai vechi, pentru că ar avea catalizatoare mai valoroase. 

Cele mai căutate maşini de hoţii de convertoare catalitice sunt modelele cu propulsie hibridă, cum ar fi Toyota Prius, Honda Jazz, Toyota Auris şi Lexus RX, indiferent de anul de fabricaţie.

Trei semne că trebuie să înlocuieşti catalizatorul maşinii tale

Catalizatorul auto are rolul de a transforma gazele poluante în emisii cu un nivel scăzut de dioxid de carbon. Însă, ca orice piesă auto, la un moment dat trebuie schimbat. 

Iată trei semne care îţi indică faptul că este timpul să mergi la service

1. Mașina degajă un fum gros și negru

Un fum gros și negru înseamnă că a rămas carburant nears, care va înfunda complet catalizatorul. Acest lucru va determina un consum ridicat de combustibil și deteriorarea altor componente ale motorului. În plus, mașina va degaja un fum gros și negru.

2. Mașina pornește cu dificultate

Dacă observi acest lucru, mai ales după ce ai condus o distanță mai mare, este posibil să se fi ars catalizatorul. Dacă mașina pornește greu în mod repetat, îți recomandăm să mergi într-un service specializat pentru o verificare amănunțită.

3. Motorul se oprește imediat după ce l-ai pornit

Dacă motorul nu pornește sau pornește și imediat se oprește este urmare a defectării catalizatorului. Și în acest caz este bine să mergi într-un service pentru a nu provoca și alte daune mult mai costisitoare.

Hibridele ar fi preferate, pentru că acestea ar avea catalizatoare mai puţin corodate comparativ cu alte maşini. La mare căutare, însă, sunt şi maşinile care au motoare cu ardere internă, mai ales cele fabricate în Germania. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel