Cătălina Poiană: Patru milioane de români suferă de obezitate. Ce riscuri grave ascunde acest fenomen alarmant

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Într-o declarație făcută marți, Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a subliniat faptul că patru milioane de români sunt afectați de obezitate, iar acest fenomen are implicații semnificative pentru sănătatea națională. Potrivit statisticilor, prevalența obezității în România este de 22,5%, ceea ce plasează țara într-un context alarmant în ceea ce privește sănătatea publică.

Obezitatea, o problemă în creștere globală

În cadrul unei conferințe organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Cătălina Poiană a prezentat date din cel mai recent atlas mondial al obezității. Potrivit acestuia, până în 2025, se estimează că 70% dintre adulți vor avea un indice de masă corporală crescut, iar 39% dintre aceștia vor suferi de obezitate.

În perspectiva anului 2030, numărul de adulți afectați de obezitate va depăși 10 milioane, ceea ce reprezintă o tendință îngrijorătoare, atât pentru România, cât și pentru întreaga lume.

„În România prevalența obezității este undeva la 22,5% sau avem 4 milioane de români care suferă de obezitate. Aceste date sunt într-o creștere spectaculoasă și sunt extrem de îngrijorătoare. Mai mult, obezitatea este un factor major în dezvoltarea unor boli cronice netransmisibile, cum ar fi bolile cardiace ischemice, accidentele vasculare cerebrale și diverse tipuri de cancer”, a explicat Poiană, conform Agerpres.

 

Lipsa unui sistem de prevenire și intervenție adecvat

Medicul a subliniat că una dintre principalele probleme este lipsa unui sistem național eficient de prevenire și combatere a obezității. Deși există măsuri de prevenire, implicarea politică nu este suficientă pentru a pune în aplicare programe naționale coerente și de impact. Totodată, accesul pacienților la tratamente și intervenții chirurgicale pentru obezitatea extremă rămâne o provocare, deoarece costurile acestora nu sunt acoperite de sistemul public de sănătate.

„Trebuie să recunoaștem că încă nu este suficientă implicare politică și nu există suficiente investiții în cercetarea legată de obezitate. De asemenea, profesioniștii din sănătate au încă multe de învățat despre această afecțiune și există bariere semnificative care îngreunează accesul pacienților la tratamentele necesare. În plus, obezitatea continuă să fie stigmatizată, ceea ce face ca pacienții să se simtă excluși și să nu solicite ajutorul”, a adăugat Poiană.

Conferința a avut loc în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Infecției cu HPV și al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezității, un prilej de a sublinia importanța educației publice și intervențiilor preventive în fața acestei crize de sănătate publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel