Catalanii vizează deja un loc la Banca Centrală Europeană, după separarea de Spania

cataluna
cataluna

Guvernul catalan şi-a propus să obţină un loc în Consiliul guvernatorilor de la Banca Central Europeană, după referendumul la care ar urma să se decidă separarea de Spania, a declarat şeful Finanţelor din Executivul local catalan, Andreu Mas-Colell.

„Fiind un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, înseamnă aceasta”, a declarat Mas-Colell.„Suntem în favoarea propriului nostru stat, care ne-ar da soliditate şi o poziţie în rândul comunităţii internaţionale”, a adăugat el, potrivit Agerpres. Totuşi, acesta a precizat că oficialii catalani nu au discutat planurile lor cu BCE.

Liderii Cataloniei, o economie de 194 miliarde de euro cu propriul parlament şi propria limbă, vor să obţină independenţa de Spania, a patra economie din zona euro. Preşedintele catalan, Artur Mas, pregăteşte un referendum pentru 2014, însă premierul spaniol Mariano Rajoy avertizează că orice vot ar fi ilegal. Deşi catalanii sunt în favoarea independenţei, autonomia economică a regiunii a fost redusă, după ce Artur Mas a acceptat un program de sprijin de 17 miliarde de euro din partea statului spaniol.

„Suntem extrem de dependenţi de guvernul central şi nu ne place deloc acest lucru. În prezent, banca noastră este Trezoreria Spaniei”, a spus Andreu Mas-Colell.

Însă, cel mai mare obstacol în calea independeţei Cataloniei, care are deja propriile şcoli, spitale şi poliţie, ar putea veni din partea instituţiilor europene. „Europenii nu sunt interesaţi să aibă o Spanie dezmembrată”, susţine Jacob Funk Kirkegaard, analist la Peterson Institute for International Economics. „Dacă va fi cazul, Guvernul de la Madrid poate conta pe un sprijin european puternic pentru blocarea mişcării separatiste din Catalonia”, a adăugat Kirkegaard.

Nu vor fi primiți automat în UE

Deşi Artur Mas insistă că regiunea Catalonia poate negocia un mecanism pentru separarea de Spania fără a ieşi din Uniunea Europeană sau zona euro, Comisia Europeană a informat că orice nou stat va trebui să reia procesul de aderare de la capăt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel