Cât timp va mai exista planeta Pământ în Univers? Putem ști asta? Iată ce se cunoaște până la acest moment.
Soarele reprezintă o sursă vitală de gravitație și energie pentru Pământ. Cu toate acestea, în cele din urmă, va duce la extincția planetei noastre. Pe măsură ce steaua centrală a sistemului nostru solar îmbătrânește, va consuma Pământul... la propriu. Experții estimează că acest eveniment inevitabil se va produce peste câteva miliarde de ani.
Cu toate acestea, mult înainte de acest moment, viața pe Pământ va deveni dificilă pentru majoritatea formelor de viață. În aproximativ 1,3 miliarde de ani, Pământul va deveni nelocuibil din cauza evoluției naturale a Soarelui, spun cei de la Live Science.
De asemenea, în absența încetinirii schimbărilor climatice provocate de activitatea umană sau a prevenirii războiului nuclear, există posibilitatea ca omenirea să contribuie la propria sa dispariție în următoarele câteva secole. Conform cercetătorilor, Soarele va ajunge, în cele din urmă, la stadiul de "gigant roșu", marcând etapa finală a evoluției sale.
Acest fenomen se întâmplă atunci când Soarele își epuizează rezervele de hidrogen și începe procesul de declin. Odată ce fuziunea nucleară încetează, gravitația preia controlul și comprimă miezul de heliu, generând o creștere semnificativă a temperaturii. Ca rezultat, stratul exterior de plasmă al Soarelui se extinde dramatic.
Steaua va ajunge la o dimensiune cel puțin la fel de mare ca orbita Pământului. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Pământul să supraviețuiască până la această fază și va experimenta transformări considerabile.
Înainte ca Soarele să devină complet un gigant roșu, căldura extremă va avea efecte devastatoare, conducând la evaporarea oceanelor și pierderea atmosferei. Gravitația solară "va sfâșia" Pământul. A;adar, potrivit exper'ilor, în aproximativ 1,3 miliarde de ani, condițiile extreme de căldură și umiditate vor face imposibilă supraviețuirea umană pe Pământ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu