Caraș-Severin: Primar și viceprimar trimiși în judecată de DNA

Primarul şi viceprimarul comunei Domaşnea din judeţul Caraş-Severin au fost trimişi în judecată într-un dosar privind obţinerea frauduloasă de fonduri europene.

Procurorii DNA arată că Petru Lorinţ, la data faptelor primar al comunei Domaşnea, este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals. 

Petru Benghia, la data faptelor viceprimar al comunei Domaşnea, a fost deferit justiţiei pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în formă continuată. 

De aceeaşi infracţiune mai sunt acuzaţi Zărie Benghia şi Ioan Românu, în timp ce Cornelia Cloşan, la data faptelor bibliotecar la Primăria Domaşnea, a fost trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la aceeaşi infracţiune. 

OFICIAL, de la DNA

"În perioada 2013-2014, inculpatul Lorinţ Petru, în calitate de primar al comunei Domaşnea (...) şi împuternicit al Consiliului Local Domaşnea, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false sau inexacte în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru un teren de 418,90 ha, reprezentând pajişti alpine. O parte din aceste documente atestau în mod neadevărat faptul că pentru suprafeţele respective au fost efectuate lucrări de întreţinere/curăţire de către Primăria Domaşnea în regie proprie, cu angajaţi ai instituţiei, dar şi cu beneficiari ai ajutorului social", se arată în comunicatul DNA. 

Procurorii au apreciat că primarul, procedând în acest mod, a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de peste 550.000 de lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal. 

"Pentru a zădărnici aflarea adevărului în prezenta cauză penală, la data de 5 septembrie 2015, inculpatul Lorinţ Petru, în aceeaşi calitate, a emis o adresă cu conţinut fals privind situaţia persoanele beneficiare de ajutor social care ar fi trebuit să participe la efectuarea presupuselor lucrări de întreţinere/curăţire a pajiştilor alpine precum şi situaţiile lunare, în format olograf şi tehnoredactat, cu activităţile în concret realizate", se mai menţionează în comunicat. 

Anchetatorii au constatat că adresa respectivă a avut la bază un registru întocmit în fals, în cursul lunii august 2015, de către Cornelia Cloşan, lucru care era cunoscut şi de primar. 

Cornelia Cloşan mai este acuzată că a determinat cu intenţie un număr de cinci persoane să semneze fără vinovăţie, în fals, registrul pentru evidenţa lucrărilor de întreţinere a păşunilor alpine. 

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Zărie Benghia, Petru Benghia şi Petru Lorinţ, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş-Severin, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel