Canicula și aerul poluat, combinație mortală care dublează riscul de atac de cord

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Un nou studiu avertizează că temperaturile ridicate și poluarea aerului pot dubla riscul de a suferi un atac de cord fatal.

Această cercetare, care analizează datele dintr-o provincie chineză pe parcursul a cinci ani, a găsit o corelație semnificativă între riscul de decese prin atac de cord și zilele marcate de căldură extremă, frig extrem sau niveluri ridicate de particule în aer. Studiul a relevat, de asemenea, o creștere a deceselor cauzate de atacuri de cord în perioadele extrem de calde în rândul femeilor în comparație cu bărbații și la adulții în vârstă față de persoanele mai tinere. În mod îngrijorător, datele arată, de asemenea, că riscul de atacuri de cord fatale se intensifică cu cât durează mai mult un eveniment meteorologic extrem.

Oamenii de știință chinezi care au efectuat studiul urmăresc să-și folosească descoperirile pentru a preveni viitoarele decese prin atac de cord. Ei recomandă celor cu risc ridicat să rămână în casă și să evite aerul poluat în timpul valurilor de căldură. Datele ar putea fi de ajutor în consilierea cetățenilor din Europa, care se confruntă în prezent cu una dintre cele mai severe și prelungite valuri de căldură din istoria continentului.

Studiul a examinat datele a peste 200.000 de decese din cauza atacului de cord. Aceste decese au avut loc în provincia Jiangsu din estul Chinei – o regiune cu patru sezoane distincte și o gamă largă de temperaturi și niveluri de poluare – între 2015 și 2020.

Majoritatea deceselor au fost în rândul adulților în vârstă, cu o vârstă medie de 77,6 ani, iar peste jumătate (52%) aveau 80 de ani sau mai mult. Decesele au fost în esență egale în ceea ce privește sexul, cu doar o ușoară creștere a bărbaților care au murit în condiții meteorologice extreme (52% bărbați, 48% femei). Studiul a luat în considerare expunerea la particule fine.

Studiul a luat în considerare temperaturile extreme, măsurate prin indicele de căldură zilnic, surprinzând efectul combinat al căldurii și umidității. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, durata și severitatea valurilor de căldură și a valurilor de frig. 

Studiul a constatat că riscul de atac de cord letal a crescut cu o cincime (18%) în timpul valurilor de căldură, riscul crescând odată cu temperatura și durata.

Din totalul de 202.678 decese cauzate de atac de cord, 6.417 (3,2%) au avut loc în timpul valurilor de căldură cu temperaturi de 33 ° C – 40,4 ° C.

Foarte important, studiul a arătat că riscul de atac de cord s-a dublat în timpul valurilor de căldură, cu niveluri de poluare cu particule fine de peste 37,5 micrograme pe metru cub. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de poluare cu particule fine în timpul frigului nu au crescut în mod similar riscurile de atac de cord.

Studiul a relevat, de asemenea, mai multe decese prin atac de cord în rândul femeilor decât al bărbaților în timpul valurilor de căldură și în rândul celor cu vârsta de 80 de ani și peste în timpul valurilor de căldură, a temperaturilor scăzute sau a zilelor cu niveluri ridicate de poluanți, potrivit studyfinds.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel