Afecțiunile prostatei sunt frecvent diagnosticate în rândul bărbaților, iar un diagnostic corect este esențial pentru inițierea unui tratament adecvat. Dr. Mihai Adrian Dobra și Dr. Adrian Dijmărescu de la spitalul SANADOR au fost invitați la interviurile DC Medical, unde au discutat alături de jurnalistul Val Vâlcu despre metodele moderne de diagnosticare a bolilor prostatei, inclusiv despre Fusion Biopsy și scorul PI-RADS.
Dr. Mihai Adrian Dobra a explicat că un pacient cu suspiciune înaltă de cancer de prostată poate fi identificat pe baza unor parametri cheie, precum creșterea valorilor PSA (antigen specific prostatic) și densitatea prostatei.
"Dacă densitatea PSA-ului ar fi mai mare de 0,15, e foarte probabil ca acest pacient să aibă un cancer de prostată. Nu faci întotdeauna IRM, doar atunci când se justifică și următorii pași de la diagnostic la tratament pot fi modificați sau ajutați. În scenariul în care avem un pacient cu valori ale PSA-ului cu evidența unui cancer de prostată cu PSA-ul undeva la 100, cu suspiciuni de metastaze osoase, justificarea IRM-ului multiparametric de prostată nu prea mai există, este teribil de clar, nu mai ai nevoie de așa ceva.", afirmă medicul. Totuși, nu întotdeauna se impune realizarea unui RMN multiparametric, acesta fiind indicat doar când poate influența decizia terapeutică.
O tehnologie modernă, Fusion Biopsy, permite combinarea imaginilor obținute prin rezonanță magnetică multiparametrică cu ecografia pentru a ghida puncția prostatei.
„În țările scandinave e un standard de aur a face IRM înainte de puncție. Începem și noi să folosim, ne dezvoltăm teribil de mult în zona de imagistică și tehnologii imagistice, dar și noi în colaborare cu imagistul avem ceea ce se numește Fusion Biopsy.”, mai adaugă Dr. Mihai Adrian Dobra.
Dr. Adrian Dijmărescu explică mai bine avantajele acestei tehnici:
"Fusion Biopsy reprezintă posibilitatea de a suprapune imaginile obținute prin rezonanță magnetică multiparametrică cu ecograful folosit pentru puncția prostatei. Astfel putem reuși să țintim niște leziuni greu accesibile prin puncția convențională și, în ultimul rând, putem targeta niște leziuni de foarte, foarte mici dimensiuni care, în mod normal, pe ecografie convențională nu s-ar vedea. Asta se traduce printr-un disconfort mult mai mic al pacientului, prin reducerea, practic, al „numărului de înțepături”. Astfel, confortul sporește foarte mult. Nu în ultimul rând, rata de detecție crește foarte, foarte mult."
Scorul PI-RADS (Prostate Imaging Reporting and Data System) este utilizat pentru a clasifica leziunile descoperite prin RMN multiparametric.
Dr. Adrian Dijmărescu explică: "Scorul PI-RADS este practic un limbaj comun pentru toată lumea. Folosim acest scor PI-RADS de la 1 până la 5, practic 1 însemnând modificări minime spre normal, un aspect normal, la scorul 4 sau 5 ce înseamnă probabilitate crescută sau o aproape certitudine de adenocarcinom prostatic. Scorul PI-RADS ne ajută foarte mult să încadrăm în anumite categorii leziunile pe care le descoperim.
Oriunde ar merge un pacient cu un scor PI-RADS atribuit după un IRM multiparametric de prostată, medicul urolog să știe ce să îi facă. Adică îl urmărește, îi repetă la o perioadă de timp rezultatul, îl funcționează sau din start merge cu el către operație. Ce trebuie din nou subliniat este că acest scor PI-RADS niciodată nu va înlocui rezultatul histopatologic. Practic, certitudinea unei leziuni este dată prin rezultatul histopatologic obținut, fie prin piesa de rezecție, fie prin biopsie."
Pentru pacienții care nu pot accesa Fusion Biopsy din motive financiare, dr. Mihai Adrian Dobra menționează biopsia cognitivă ca alternativă viabilă:
„Avem și alternativă la acest Fusion Biopsy, care este costisitor financiar și desigur se întâmplă mai degrabă în spitalele private. Asta înseamnă că domnul doctor îmi face IRM multiparametric cu substanță de contrast, îmi targetează leziunea respectivă și, prin colaborarea noastră multidisciplinară, spre exemplu, o să-mi spună leziunea se află la apexul prostatei, lob stâng, ora 5. Urmează prin ecografie transrectală, eu să văd leziunea respectivă și, în colaborare, să obțin timp. Se numește cognitiv. Adică ne ajutăm de echipă și este, oarecum, superpozabil inclusiv în studii, echilibrat cu Fusion Biopsy.”
Cu toate acestea, specialistul spune că pentru leziunile teribil de complexe pe prostata anterioară, greu accesibile, este nevoie de un Fusion Biopsy:
„Fusion Biopsy sincronizează imagistica ecografică cu IRM-ul și cu acul de puncție, că vorbim de transrectal sau transperineal. Deci scădem rata. Puncțiile se întâmplau a fi dublu sextant randomizat. Adică facem șase dintr-un lob, șase dintr-un lob și vedem ce iese. Una ori se întâmpla să nu iasă nimic pentru că probabilitatea să țintești leziunea respectivă putea să fie pe lângă și să ai rezultat benign, să te bucuri, dar realitatea să fie, din păcate, alta și să nu fi țintit leziunea oncologică. Apoi asociațiile s-au gândit să facem biopsii saturative. De ce să facem șase dintr-o parte și șase dintr-o parte? Să facem 15. Asta însemna că ne creștem morbiditatea, riscul de infecții, prostatită, sângerare. Ne ajută teribil de mult pentru diagnostic, în primul rând și în al doilea rând pentru ceea ce eu, ca urolog, ca medic, chirurg urolog, urmează să fac.”
Un diagnostic precis influențează nu doar tratamentul, ci și calitatea vieții pacientului. Extensia extracapsulară a tumorii poate ghida decizia de a păstra sau nu bandeletele neurovasculare, esențiale pentru continența și funcția erectilă.
"Anumite leziuni au extensia extracapsulară. Prin extensia extracapsulară, eu voi ști dacă bandeletele cu funcție importantă în continență și în erecție, la bărbat, trebuie să le prezerv pentru partea funcțională, dar să nu uităm de viza oncologică. Amândouă piloanele trebuie gândite foarte bine, pacientul trebuie informat, inclusiv urmăririle, așa că dacă colegul meu, imagist, îmi spune că leziunea respectivă are extensie extracapsulară și el o să observe dacă infiltrează bandeletele, dacă avem adenopatii pelvine, inclusiv conduita terapeutică-chirurgicală se poate modifica.", conchide dr. Dobra.
Video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News