Canalul Dunăre - Marea Neagră, 35 de ani de la deschidere

Canalul Dunare - Marea Neagra
Canalul Dunare - Marea Neagra

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN) a sărbătorit vineri, la Agigea, 35 de ani de la punerea în exploatare a Canalului Dunăre-Marea Neagră, în prezenţa secretarului de stat de la Ministerul Transporturilor, Ionel Minea şi a Şefului SMFN, viceamiral dr. Alexandru Mîrşu.

În deschiderea festivităţii, directorul general al CNACN, Daniel Georgescu, a evocat importanţa economică şi valoarea de simbol identitar al celui mai mari proiect de de nod hidrotehnic de pe continent realizat de o naţiune europeană prin efortul propriu.

"Avem privilegiul de a fi cei care aniversează astăzi, la Agigea, 35 de ani de la punerea în exploatare a Canalului Dunăre-Marea Neagră, unul dintre cele mai importante canale navigabile artificiale din Europa, cel mai mare obiectiv de investiţie 100% românească al tuturor timpurilor, fiind realizat exclusiv de arhitecţi şi constructori, cu tehnologie şi utilaje româneşti. Istoria Magistralei albastre, cum era denumită încă de la inaugurarea din 1984, continuă să emoţioneze şi astăzi, acesta fiind un edificiu-record pe toate planurile, construit cu o muncă titanică depusă de angajaţi, militari şi deţinuţi politici, ce rămâne cea mai impresionantă construcţie realizată până acum în România. Este unul dintre cele mai mari canale navigabile din lume, alături de Suez (184 km) sau Panama (81 km)", a declarat Georgescu.

Cifre record pentru canal

În expozeul său, directorul general a mai menţionat faptul că pe Canalul Dunăre-Marea Neagră s-a înregistrat, de la intrarea în exploatare şi până în prezent, un trafic total de 819.906.000 tone capacitate şi aproximativ 250.000 ecluzări.

"În acest an jubiliar, CNACN a înregistrat 10.096.490 tone capacitate din valoarea prognozată de 8.800.000 tone capacitate, respectiv 114,73 %. De asemenea, au fost înregistrate 3.521 ecluzări. Printre principalele categorii de mărfuri tranzitate pe parcursul acestui an se află: minereuri metalifere, produse de minerit şi exploatare de carieră, produse agricole, cocs, produse rafinate din petrol, cărbune, lignit, ţiţei şi gaze naturale", a subliniat directorul general Daniel Georgescu.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ionel Minea, ţinut să sublinieze inteligenţa inginerească şi capacitatea tehnologică în cadrul etapelor de proiectare şi construire a Canalului Dunăre Marea Neagră, de care au dat dovadă tehnicienii români, în anii ' 70 şi ' 80, care au lucrat la punerea în operă a acestui proiect.

"Sărbătorim azi 35 de ani de existenţă a celei mai impresionante construcţii care a beneficiat de lucrări de o amploare fără precedent în hidrotehnica românească. Este rezultatul muncii colective a 35 de institute de cercetare şi proiectare având un plan care a înglobat peste 33.500 de proiecte de construcţie detaliate, semnate de peste 1000 de specialişti. Lucrările efective la o cale de navigaţie s-au derulat, într-o primă etapă, în perioada 1949-1953, fiind reluate ulterior, după 1975. Inaugurat pe 26 mai 1984, Canalul Dunăre/Marea Neagră se înscrie în cea mai mare clasă de canale interioare, potrivit standardelor europene. Construcţia Canalului a implicat eforturi umane şi financiare deosebite. Această construcţie rămâne o confirmare a forţei inteligenţei şi capacităţii româneşti, a capacităţii economiei noastre naţionale. Canalul scurtează cu aproximativ 400 de km ruta mărfurilor de la Marea Neagră până la porturile dunărene din Europa Centrală şi cu aproximativ 4000 de kilometric drumul mărfurilor din Australia şi Orientul Îndepărtat, către Europa Centrală. Principalul avantaj al canalului rezidă în legătura direct cu Portul Constanţa, cel mai mare hub de mărfuri de la Marea Neagră şi unul dintre cele mai mari din Europa", a concluzionat secretarul de stat Ionel Minea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel