Călătorii care au achiziţionat bilete de la Blue Air pot recupera banii şi compensaţiile aferente, conform regulamentului european

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Compania aeriană Blue Air și-a anulat marți toate zborurile programate a pleca de pe aeroporturile din România. Se pare că blocajul va dura până pe 12 septembrie.

Călătorii care au achiziţionat direct bilete de la Blue Air îşi pot recupera banii şi compensaţiile aferente în baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

De asemenea, acesta precizează că turiştii care au luat pachete de vacanţă de la agenţiile de turism trebuie să ia legătura cu acestea, deoarece, în baza OG nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, precum şi pentru modificarea unor acte normative, agenţia de turism este responsabilă pentru executarea pachetului şi să ofere servicii alternative.

Blue Air Aviation a anunţat marţi că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România.

Potrivit reprezentanţilor operatorului aerian, suspendarea zborurilor a fost determinată de faptul că, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice. 

Citește și:

Ai bilet la Blue Air de azi până pe 12 septembrie? Poţi primi 400 de euro compensaţii. Ramona Colea, Flight Claim: Nu e forţă majoră. Pasagerul nu e responsabil

Anunţul a fost făcut de Ramona Colea, CEO Flight Claim, companie care apără drepturile pasagerilor de avion. 

"Autorităţile au blocat conturile Blue Air şi în consecinţă ei au decis, pe nepusă masă, să anuleze tot. Evident că pasagerii aceştia, pentru că sunt mai puţin de două săptămâni până pe 12 septembrie, dacă nu primesc o rerutare în timpul similar înscris pe bilet, sunt îndreptăţiţi să primească compensaţii de la compania aeriană. De ce? Pentru că asta nu e forţă majoră. Forţa majoră se traduce ca voinţa lui Dumnezeu, şi nu Dumnezeu a decis că Blue Air nu şi-a respectat nişte reguli, nu şi-a plătit datoriile, nu are lucrurile la punct astfel încât să nu i se fi blocat conturile. 

Şi dacă se dovedeşte că Blue Air ar fi fost în mod ilegal pusă în situaţia asta, pasagerii tot trebuie să primească compensaţii, iar Blue Air va lua acţiuni împotriva celui care a comis această inegalitate. Dar pasagerul nu este responsabil de acţiunea terţilor asupra Blue Air. Ei trebuie să suporte doar consecinţele unei vremi extreme, unor revolte, ale unor războaie, ale unor erupţii vulcanice. Astea sunt situaţii care apar pentru orice companie aeriană, nu există că Ministerul Mediului a blocat conturile tuturor companiilor. Ministerul blochează conturile companiilor care nu respectă anumite reguli. 

Evident, dacă nici până acum nu s-au rezolvat lucrurile decât în instanţă, nu va veni Blue Air să plătească acum de bunăvoie. Spre exemplu, acum patru zile Blue Air a avut patru cazuri de îmbarcare refuzată la Atena. Patru pasageri au fost lăsaţi pe jos, din cauza suprarezervării. Aveau conturile blocate atunci? Nu! Pasagerii nu au primit nimic. Au fost trimişi la hotel, a doua zi au zburat la Mykonos şi de acolo au venit spre România. Pasagerii pot obţine compensaţii, dar să se aştepte că lucrurile astea nu pot fi obţinute decât în instanţă, Blue Air nu o să vină să le dea nici banii pe biletul plătit, cum nu a făcut nici până acum", a declarat Ramona Colea pentru DC NEWS. 

Pasagerii pot primi până la 400 de euro 

"Blue Air nu are destinaţii de 600 de euro, adică intercontinentale. Deci pot primi 250 euro sau 400 de euro, dar oricum peste preţul biletului. Iar dacă, de exemplu, pasagerii de astăzi, de oriunde ar fi, îşi iau cazare, tot ce consumă până ajung acasă este pe cheltuiala companiei aeriene. Blue Air trebuie să achite toate astea, cazare, mâncare, transport. 

Mai mult decât atât, cu orice se întorc în ţară, diferenţa de preţ între biletul nou şi cel de la Blue Air este în sarcina companiei de acoperit. Ar fi uşor să dea înapoi doar ce au primit. Dar trebuie să dea banii pe biletele cumpărate, compensaţii şi cheltuieli", a mai spus Ramona Colea. 

Zborurile Blue Air din România, suspendate, începând de astăzi. Ministerul Mediului a pus poprire pe conturi

"Datorită unei situaţii neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air de către Ministerul Mediului pentru neplata unei amenzi, compania aeriană Blue Air Aviation se vede obligată, fiind în imposibilitate de a achita vreun furnizor, să sisteze toate zborurile programate a pleca din România, respectiv din Bucureşti Otopeni, Bacău, Cluj Napoca şi Iaşi până luni, 12 septembrie 2022.
 
Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie, vor fi operate conform orarului publicat. Această situaţie este determinată de poprirea conturilor societăţii fără o comunicare prealabilă de la Ministerul Mediului către Blue Air şi fără nici o încercare din partea autorităţilor de a concilia această situaţie.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel