EXCLUSIV  Bulai, amuzat de o poveste reală din viața sa: Eram convins că a doua zi o să cadă comunismul și Ceaușescu. Vă dați seama cât de naiv eram?

Sociologul Alfred Bulai a votbit despre criza alimentară din anii 1980 și despre criza care a urmat în 1990. Acesta și-a amintit extrme de amuzat de o poveste reală din viața sa, moment în care din cauza naivității era convins că dictatura lui Ceaușescu se va prăbuși. 

În anii 1980, prin decizia irațională de a plăti datoria externă, Nicolae Ceaușescu a condamnat românii la foame și frig, finalul decadei sfârșindu-se cu Revoluția din decembrie 1989 împotriva dictatorului român.

După prăbușirea comunismului celelalte state au fost parțial absolvite de datoriile externe, fapt care a făcut și mai absurdă decizia lui Ceaușescu, care a dus la o criză de proporții în România anilor 1980, criză care a continuat și în anii 1990.

La emisiunea Nod în Papură, profesorul și sociologul Alfred Bulai a vorbit despre creșterea prețurilor în comunism și capitalism, diferențele inclusiv de mentalitate fiind majore.

Acesta a povestit și un episod din perioada în care avea 19 ani, în momentul în care comuniștii au mărit după mult timp prețurile.

„Eram tineri, urmam să fac filosofia și istoria. Așa m-a prins celebra realiniere a prețurilor din agricultură cu cele din industrie. Așa s-a numit oficial acea scumpire. Scumpire care se în comunism cam la 10-20 de ani. S-au scumpit produsele. Când am aflat acest lucru și am văzut că untul s-a scumpit de la 8 lei la 11 lei, parizerul de la 25 de lei kilogramul la 28 de lei, mi s-a părut abominabil, eram șocat. În momentul acela mi-am zis ... o să cadă comunismul. Eram convins de asta. Vă dați seama ce naiv puteam să fiu?”, a povestit amuzat Alfred Bulai.

Profesorul și-a mai amintit totodată criza din anii 1980 și efectele care au continuat în 1990 prin scumpiri și introducerea TVA-ului.

„Revoluția m-a prins cu 100 de ouă în plus, luam tot de ce se putea de pe cartelă iar cei de acolo făcuseră câteva greșeli. Mi-au dat de mai multe ori, eu care mănânc foarte rar ouă. A fost o chestiune tembelă a comunismului, faptul că toată lumea consuma cât se dădea pe cartelă. Când m-am dus prima dată în Anglia după Revoluție eram șocat că oamenii cumpărau doar 100 de grame din anumite produse. Mie mi s-a părut că e o rușine așa ceva, să cumperi 100 de grame de salam. În anii 1980 cât se dădea atâta luam. Acest model s-a reprodus în anii 1990, oamenii cumpărau foarte mult”, a concluzionat Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel