EXCLUSIV  București, 559 de ani de la atestare. Marinescu: A aruncat un blestem

Centrul Istoric. foto: Wikipedia
Centrul Istoric. foto: Wikipedia

Bucureștiul împlinește astăzi 559 de ani de la prima atestare documentară. Marius Marinescu a vorbit, pentru DC News, despre blestemele aruncate asupra Capitalei, acum sute de ani, dar și cum s-au reflectat ele asupra orașului. 

"Bătrânul București împlinește 559 de ani de la prima atestare documentară. Propun să analizăm pe scurt evoluția Bucureștilor din vremea domnitorului Vlad Țepeș, zis și Contele Vampir, și până în zilele noastre, sub președintele Klaus Iohannis. În 20 septembrie 1459, capitala Țării Românești se mută de la Târgoviște la București. După moda vremii, la ctitorirea noi capitale, domnitorul Vlad Țepeș a aruncat un blestem asupra celor care ar fi urmat să distrugă acest așezământ. Îi blestema să piară uciși. Sute de ani mai târziu, coincidență sau nu, Nicolae Ceaușescu a sfârșit asasinat în sfânta zi de Crăciun, la Târgoviște, vechea capitală a țării. Ne amintim că din dispoziția lui Ceaușescu s-au distrus 20 de biserici, Spitalul Brâncovenesc, iar cartierul Uranus a fost șters de pe harta Capitalei, în locul lor ridicându-se Casa Poporului și Ccentrul administrativ. Întorcându-ne la Vlad Țepeș, istoria ne spune că acesta a fost asasinat de prorpiul frate, Radu cel Frumos, în anul 1476", a declarat Marius Marinescu.

Au fost mistuite de incendii sau distruse de cutremure

"La ctitorirea sa, Bucureștiul însemna o cetate, respectiv Curtea Domnească înconjurată de o sumedenie de așezări. În 1459, populația număra câteva mii de suflete. Curtea Domnească, numită Cetatea Dâmboviței, cuprindea Palatul Domnesc, o biserică paraclist, clădiri administrative, grajduri pentru cai. Cetatea era înconjurată de un zid și un șanț cu apă pentru apărare. Accesul în cetate de făcea prin două porți, iar subteran se găsea o rețea de tuneluri pentru aprovizionare și pentru retragere în caz de pericol.

Dacă privim atent la istoria noastră, observăm un lucru foarte interesant. Clădirile administrative de unde era condusă țara, ca și cum ar fi fost ele blestemate, au fost mistuite de incendii sau distruse de cutremure. Iată câteva exemple: Curtea Veche, ridicată în timpul domnitorului Mircea cel Bătrân, secolul XIV, a ars în anul 1718, iar după 20 de ani a fost distrusă de cutremurul din 1738, 2. Curtea Nouă, construită în timpul domnitorului Alexandru Ipsilanti, 1775-1776, a fost mistuită de flăcări în 1812. Palatul Regal construit în timpul Regelui Carol I a ars în 1926. Și ajungem și la Palatul Cotroceni care a fost serios afectat de cutremurul din 1977. Ceaușescu a dispus construirea palatului prezidențial tot în Dealul Cotroceni unde acum își are sediul administrativ Klaus Iohannis" a mai spus Marinescu.

Se spune că acolo au fost ucise trei prostituate

"Un aspect interesant despre Capitala noastră este misterul care învăluie Centrul Vechi despre care se spun multe povești și legende. Iată două exemple: pe strada Franceză există o clădire veche în care a funcționat un orfelinat. Proprietarul clădirii se numea Stavarache. Se spune că, acolo, vreo 200 de copii sărmani au murit de foame. Cei care care au locuit în zonă spuneau că, pe timp de noapte, se auzeau țipete. Pe altă stradă din Centrul Vechi, Strada Gabroveni, într-un hotel modest, a funcționat o casă de toleranță. Se spune că acolo au fost ucise trei prostituate. Unii spun că imobilul încă mai este bântuit de spiritul acelor nefericite. Este bine să ne cunoaștem istoria exact cum a fost ea, cu bune și cu rele, ca să nu mai repetăm greșelile din trecut", a conchis Marius Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel