Bombă în cazul accidentului aviatic: Parchetul Militar nu are dreptul să facă ancheta, potrivit deciziilor CEDO și CCR

Avion prabusit
Avion prabusit

Ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni a fost preluată de Parchetul Militar, după ce Curtea de Apel Alba și-a declinat competența, pe motiv că persoane care urmau să fie audiate în dosar sunt cadre militare. Această mișcare este permisă de Noul Cod de Procedură Penală, însă încalcă o decizie CEDO și una aparținând Curții Constituționale a României, scrie

Pentru a evita dispute de neconstituționalitate, NCPP prevede că o anchetă realizată de procurorii militari poate fi trimisă spre judecare în instanțele civile, însă aceste considerente nu stau în picioare și vor duce la un val de sesizări la CCR, consideră autorii articolului citat.

Prin decizia nr. 610 din 20 iunie, 2007, CCR a stabilit că prin dispozitiile art. III alin. (2) și (3) teza întâi din Legea nr. 356/2006, legiuitorul a menținut în mod nejustificat competența instanțelor militare și, respectiv, a parchetelor militare, în cauzele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată la data intrării în vigoare a acestei legi.

După soluționare, dacă aceasta va fi cu rechizitoriu și trimitere în judecată, chiar dacă va fi vorba și de militari și de civili laolaltă, Parchetul Militar va trimite cauza spre judecare către o instanță civilă, dar asta tot nu este în regulă, ci dimpotrivă, e neconstituțional, întrucât decizia CCR invocată vorbește și de faptul că un civil nu poate fi judecat, dar nici anchetat de un procuror militar, în caz contrar încălcându-se articolul 16 (1) din Constituția României, privind egalitatea în drepturi, adaugă luju.ro.

Și CEDO a stabilit, prin Hotărârea din cauza Maszni împotriva României, din 2006, că judecarea civilului de către o instanță militară, doar pe considerentul că fapta a fost săvârșită împreună cu un militar, încalcă dreptul acestuia de a fi judecat de un tribunal imparțial și independent și, implicit, dreptul la un proces echitabil.

Din cele prezentate anterior, rezultă că art. 55 alin. (5) din NCPP, care dispune ca cercetarea infracțiunilor comise de militari împreună cu civili să se facă de un procuror militar, iar judecata de o instanță civilă, a fost din start neconstituțional și contrar Convenției Europene a Drepturilor Omului, mai arată luju.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel