Bolile prostatei sunt o preocupare majoră în rândul bărbaților, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la bărbați, iar diagnosticarea corectă este esențială pentru a asigura un tratament eficient.
În cadrul unui interviu recent la DC Medical, doi medici de la spitalul SANADOR, Dr. Mihai Adrian Dobra și Dr. Adrian Dijmărescu au discutat despre importanța unui diagnostic precis, provocările întâmpinate de pacienți și cum un aparat de ultimă generație poate face diferența.
Dr. Mihai Adrian Dobra, specialist în urologie, a precizat pentru început, că în abordarea bolilor complexe, cum sunt cele ale prostatei, colaborarea între specialiști din diferite domenii este esențială.
„Vreau să începem discuția prin a sublinia importanța echipei multidisciplinare și a colaborării între diferitele specialități pentru beneficiul pacientului de la diagnostic până la tratament, inclusiv follow up-ul. Îl avem pe bunul nostru coleg, Dr. Adrian Dijmărescu, cu care avem o colaborare extraordinară, imagist, alături de care vom vorbi despre cât de importantă este această colaborare pentru beneficiul pacientului, pentru un diagnostic mult mai cert și pentru un tratament adecvat.”, spune acesta.
Dr. Mihai Adrian Dobra a subliniat că PSA-ul (Antigenul Prostatic Specific) este un marker important în diagnosticarea cancerului de prostată, dar nu oferă informații definitive despre prezența bolii.
„PSA-ul este un marker specific tumoral al prostatei, dar nu este și specific al bolii. Este important să înțelegem că un nivel crescut de PSA nu înseamnă automat cancer. El poate să crească în patologii inflamatorii prostatice de tip prostatită acută, mai puțin în prostatita cronică, în adenomul de prostată prin mărirea în volum a prostatei, hiperplazia benigna a prostatei, apare și creșterea nu atât de flagrantă cum se întâmplă în inflamator, respectiv în cancerul de prostată.”, a explicat Dr. Dobra.
El a accentuat importanța unui diagnostic corect, care nu se bazează doar pe analizele de sânge, ci și pe o evaluare completă realizată printr-o colaborare între diferite specialități.
„Împreună cu imagistul, putem oferi pacientului un diagnostic mult mai cert și un tratament adecvat. Colaborarea multidisciplinară este cheia în gestionarea acestor afecțiuni.”, a adăugat Dr. Dobra.
Dr. Dobra a recomandat ca bărbații să înceapă să își facă analizele pentru cancerul de prostată începând cu vârsta de 45 de ani, în special dacă există un istoric familial de cancer de prostată sau alte afecțiuni asociate.
„Începând cu 45 de ani, bărbații ar trebui să își facă analizele, iar la 50 de ani este chiar indicat să efectueze un screening pentru cancerul de prostată”, a afirmat el.
Un alt punct important adus în discuție a fost corelația între genele asociate cancerului de sân și cancerul de prostată, mai exact gena BRCA2, care este prezentă în ambele tipuri de patologii.
În cadrul discuției, Dr. Adrian Dijmărescu, specialist în imagistică, a vorbit despre tehnologia RMN-ului 3 Tesla, care revoluționează diagnosticul cancerului de prostată.
„Ce înseamnă acest IRM multiparametric de prostată. Practic el nu diferă foarte mult de o examinare IRM clasică, convențională de pelvis. În cazul acesta focusul nostru, focusul imagistului și focusul examinării este strict pe glanda prostatică. Bineînțeles, să nu se înțeleagă greșit, se poate efectua IRM multiparametric de prostată și pe un RMN convențional de 1,5 Tesla.”, a explicat Dr. Dijmărescu.
El a detaliat procesul de diagnosticare utilizând RMN-ul multiparametric de prostată, care combină imagini anatomice cu informații funcționale pentru a identifica leziunile suspecte.
„Noi suprapunem informații anatomice, obținute prin niște secvențe specifice, cu informații funcționale, obținute tot prin niște secvențe specifice și foarte importante în diagnosticul adenocarcinomului, cum ar fi secvența de difuzie. Nu în ultimul rând le suprapunem pe toate acestea cu informațiile obținute prin administrarea de substanță de contrast, practic încărcarea cu substanță de contrast a glandei sau a anumitor leziuni din glandă. După ce punem cap la cap și suprapunem toate aceste 3 tipuri de informații obținem o caracterizare de cea mai bună calitate atât a întregii glande și a țesutului înconjurător, cât și a potențialelor leziuni pe care le descoperim.
Substanța de contrast se administrează intravenos. Nu este o substanță de contrast specială, ea se folosește în toate examinările IRM, pe bază de Gadolinium, o substanță de contrast care spre deosebire de cea folosită în tomografiile computerizate, la care rata de reacție adversă este mult mai mică. Se poate efectua rezonanță magnetică și fără substanță de contrast, este denumit mai nou IRM biparametric de prostată. Însă, se preferă administrarea substanței de contrast pentru a obține o caracterizare optimă a unei potențiale leziuni și pentru a se caracteriza vascularizația pelvină, mai ales plexul periprostatic, care poate fi dilatat și astfel procedura chirurgicală să fie îngreunată și este foarte bine ca medicul urolog care realizează operația să știe acest lucru. Nu în ultimul rând, dacă există confirmarea imagistică a unei potențiale neoplazii, ajută să se caracterizeze corect ganglionii sau adenopatiile pelvine.”, a detaliat doctorul.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News