Cancerul face ravagii în România. Numărul deceselor s-a dublat în doar trei ani și este peste media europeană. Conform Jurnalului European de Cancer, rata deceselor cauzate de cancer în România este de 388 cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeană de 352 cazuri. Cifrele mai arată că decesele s-au dublat din 2009 până în 2012. În anul 2009, se înregistrau 182 cazuri la suta de mii de locuitori.
"Pentru unii înseamnă o viaţă mai bună, pentru alţii sunt esenţiale pentru supravieţuire"
Oana Martha Igrişan, Director de Comunicare ARPIM, a declarat: "În ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie, 26% dintre medicamentele care sunt pe lista de aşteptare de mai bine de 6 ani sunt destinate tratării afecţiunilor oncologice şi toate reprezintă speranţe în plus pentru pacienţi. Pentru unii înseamnă o viaţă mai bună, pentru alţii sunt esenţiale pentru supravieţuire. Pe lista de aşteptare se află medicamente inovatoare, rezultate a biotehnologiei de vârf care previn fracturile, compresia măduvei spinării sau nevoia de radiaţii la nivel osos în cazul acestor pacienţi cu metastaze osoase. Deşi acestea sunt disponibile în regim compensat de mai mulţi ani în statele europene, nu sunt disponibile şi pacienţilor români. Situaţia este similară pentru toate celelalte 25 de medicamente care se află în aşteptare".
Cancerul poate fi vindecat complet
Alexandru Eniu, medic oncolog în cadrul Institutului de Cancer "Ion Chiricuţă" Cluj Napoca, a declarat că "Astăzi, dacă este depistat la timp, diagnosticat corespunzător şi tratat cu cele mai bune opţiuni, cancerul poate fi vindecat complet sau cel puţin transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal rapid într-o boală cronică. Situaţia era cu totul alta cu ani în urmă. Spre exemplu, acum 10 ani, speranţa de viaţă a unei paciente diagnosticate cu cancer la sân în stadiul metastatic era limitată. Astăzi, datorită investiţiilor în campanii de educare şi informare şi mai ales datorită terapiilor de ultimă generaţie, avem cu toţii paciente ce trăiesc cu boala metastatică, cu o calitate bună a vieţii, mulţi ani de zile. Medicina a evoluat spre conceptul de personalizare a tratamentului, terapiile de astăzi îmbunătăţesc considerabil şansele pacienţilor în lupta cu boală şi tocmai de aceea este esenţial ca un pacient să aibă acces la tratamentul potrivit pentru el, la momentul potrivit".
"Este o soluţie extremă, dar ne aflăm într-o situaţie extremă"
Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer (FABC), a precizat: "Îi invităm pe reprezentanţii autorităţilor să mergem împreună într-un spital de oncologie. Este o soluţie extremă, dar ne aflăm într-o situaţie extremă. Poate dacă autorităţile vor vedea situaţia disperată a bolnavilor care nu au acces la tratament şi lupta pe care ei o duc în fiecare zi vor înţelege de ce strigăm după tratamente noi, după şanse la viaţă, după speranţă. Nu mai putem aştepta! Avem nevoie de medicamente noi acum”.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu