EXCLUSIV  Blocaj total! Avertisment pentru PNRR. Deși primii bani au ajuns în România, aparatul birocratic cauzează dificultăți majore

Sursa foto: Facebook Guvernul României
Sursa foto: Facebook Guvernul României

Deși primii bani din PNRR au ajuns în România, aparatul birocratic cauzează dificultăți în direcționarea fondurilor spre domeniile care au nevoie imediată de ele. Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre această problemă.

În cadrul emisiunii „La Sud prin Sud Est“, la DC News, Lucian Georgescu și Val Vâlcu a vorbit despre problema accesării fondurilor din PNRR de către universitățile din România:

„Nava face parte dintr-o strategie pe termen mediu și lung (n.r. nava de cercetare Rexdan - citește AICI). Nu e o chestie pe care o deschidem în februarie 2023 și o lăsăm așa. Sper din toată inima să o deschidem în februarie 2023, pentru că acum avem un blocaj, apropo de cea zicea domnul Vâlcu, de birocrație, fiindcă avem niște motoare care nu se mai fabrică la puterile care ne trebuie. Am făcut o cerere către Ministerul Cercetării, dar deocamdată e blocată aprobarea. Asta face parte din bucătăria noastră și din munca asta de împins lucrurile, hârtiile și așa mai departe. Deocamdată e la Ministerul Cercetării, dar există și o problemă la Ministerul Fondurilor Europene, unde la autoritatea de management sunt niște oameni care nu prea înțeleg faptul că nu poți să cumperi ceva ce nu există.“, a spus Lucian Georgescu.

„Aici este un trasor, ca în armată, unde lângă gloanțele propriu-zise mai sunt unele care semnalează direcția. E un avertisment pentru PNRR dacă se așteaptă pentru o hârtie în fața unei evidențe și nu sunt puse niște termene în care acei funcționari trebuie să dea o rezoluție, iar în cazul ăsta, cred că putem să închidem discuția despre PNRR, nu are rost“, a spus Val Vâlcu.

„Păi, apropo de eficientizarea energetică a unor clădiri. În PNRR, pe ghid, universitățile sunt eligibile să beneficieze de fonduri, iar în instrucțiunile care au apărut acum nu mai suntem eligibili, pentru că proprietatea clădirilor este proprietate a universității. Este un paradox, dacă am avea clădiri în proprietate publică, nu am putea investi în ele pentru că nu ne dă voie legea achizițiilor publice. Dacă avem clădiri în proprietate privată, a universității publice, nu ne dau voie instrucțiunile. Nu avem voie în niciun fel. Mă refer aici la PNRR și impactul lui pe universități.“, a spus Lucian Georgescu.

„Eu, de obicei, sunt optimist, dar cu PNRR-ul, iertați-mă, când văd tot acest hățiș, această serie de frâne, nu văd cum putem începe în 4-5 ani. Mă rog...“, a completat Val Vâlcu.

„Nici nu prea am început. Un an a trecut deja“, a spus Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Calitatea apei Dunării va fi monitorizată. Lucian Georgescu: Sunt 15 milioane de oameni care iau apă potabilă direct din Dunăre

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel