Viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov a anunțat luni că șoferii polonezi care protestau au ridicat blocada la un punct de trecere a frontierei ucraineano-poloneze și că primele camioane își continuă acum traseul către Ucraina, scrie Reuters.
Protestele șoferilor de camioane polonezi au început în luna trecută împotriva condițiilor de acces în UE pentru camioanele ucrainene. Aceștia au blocat principalele coridoare terestre către Ucraina, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la carburanți și unele produse alimentare, precum și la întârzieri în livrările de drone către armata ucraineană.
"Blocada la trecerea Yahodyn-Dorohusk s-a încheiat. Circulația stabilă a camioanelor a fost restabilită începând cu ora 14:00," a declarat Kurakov pe Facebook.
"15 vehicule au intrat în Ucraina și se află acum la trecere. În plus, se fac demersuri pentru eliberarea a 25 de camioane care urmează să intre în Polonia," a precizat el.
Cu toate acestea, Tomasz Borkowski, liderul Comitetului polonez pentru Protejarea Transportatorilor și Angajatorilor din Transporturi, a afirmat că nu s-a ajuns la un acord privind încheierea blocadei la trecerea Yahodyn-Dorohusk.
Autoritățile ucrainene spun că aproximativ 3.500 de camioane sunt blocate în partea poloneză a graniței polono-ucrainene până duminică dimineața.
Principala cerere a transportatorilor polonezi este oprirea accesului liber fără permis al șoferilor de camioane ucrainene în Uniunea Europeană, aspect despre care Kievul și Bruxelles-ul spun că nu este negociabil.
"Am avut zeci de întâlniri și negocieri la toate nivelurile posibile. A fost o muncă dificilă, dar nu s-a încheiat încă. Granița trebuie să fie complet deblocată, iar noi nu vom permite alte blocări," a declarat Kubrakov.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că peste 7 milioane de tone metrice de marfă au fost transportate printr-un coridor alternativ pentru cereale, după retragerea Rusiei din acordul ce permitea exporturile sigure de cereale ucrainene prin Marea Neagră, scrie Reuters.
Foto: Pexels
"Coridorul nostru pentru cereale funcționează, de asemenea. Am depășit pragul de 7 milioane de tone de marfă", a precizat Zelenski pe platforma de mesagerie Telegram.
În plus, Comisia Europeană va furniza 50 de milioane de euro Ucrainei pentru a-şi repara şi moderniza infrastructura portuară, în încercarea de a contribui la sporirea exporturilor de produse agricole ucrainene.
Capacităţile portuare îmbunătăţite vor accelera exporturile de alimente şi alte bunuri pe care Ucraina le furnizează pe pieţele mondiale, a menţionat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
În timp, investiţia noastră ar trebui să le permită porturilor Ucrainei să revină la nivelul cantităţilor ce erau exportate înainte de război, a adăugat şefa executivului UE în scrisoare.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.
De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, care a inclus o blocadă navală a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Kievul face eforturi pentru a-şi putea exporta produsele, mai ales cerealele.
Infrastructura portuară, care este esenţială pentru exporturile ucrainene, a fost atacată repetat de forţele ruse în ultimele luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu