Blinken se îndreaptă spre R. Moldova, pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia. Întâlnire bilaterală cu Maia Sandu

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, ajunge miercuri în capitala Republicii Moldova, Chișinău, prima oprire într-un turneu european destinat consolidării sprijinului occidental pentru Ucraina printre aliații NATO și țările vecine, scrie Reuters.

Vizita celui mai înalt diplomat american are loc în contextul în care Ucraina se confruntă cu atacuri rusești intensificate în estul țării, iar președintele Vladimir Putin avertizează că permiterea Ucrainei de a folosi arme occidentale pentru a lovi teritoriul Rusiei ar putea declanșa un conflict global.

La Chișinău, Blinken se va întâlni cu președintele pro-european Maia Sandu și alți oficiali de rang înalt, într-un moment în care oficialii americani afirmă că republica ex-sovietică de 2,5 milioane de locuitori, care are o lungă frontieră cu Ucraina, se confruntă cu „operațiuni de influență” din partea Rusiei.

Jim O'Brien, principalul diplomat american pentru Europa din cadrul Departamentului de Stat, a declarat vineri jurnaliștilor că Statele Unite ar putea anunța un „pachet robust” de sprijin pentru independența energetică a Moldovei, fără a oferi detalii suplimentare.

Sub conducerea Maiei Sandu, Moldova a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina și și-a propus să adere la Uniunea Europeană. Țara și-a redus semnificativ dependența de gazele naturale rusești și își diversifică sursele de aprovizionare cu energie electrică.

O'Brien a adăugat că Washingtonul nu a observat o amenințare militară directă din partea Rusiei în regiunea separatistă Transnistria, unde Moscova menține o forță de pacificatori și soldați încă din anii 1990.

Moldova, care va organiza un referendum în octombrie pentru a include în constituție aspirațiile sale de aderare la UE, este un susținător vocal al Ucrainei și consideră că securitatea sa este strâns legată de capacitatea Kievului de a respinge forțele rusești.

„Sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru Moldova, dar funcționează și invers. Sprijinirea Moldovei întărește Ucraina, deoarece Ucraina are nevoie de o Moldovă puternică, democratică și de un vecin susținător, având în vedere că împărțim o frontieră de 1.200 km,” a declarat Olga Rosca, consilierul de politică externă al președintelui moldovean.

Ea a spus pentru Reuters că vizita lui Blinken este un „semn foarte puternic de susținere, dar și pentru alegerile pe care moldovenii le-au făcut în ceea ce privește calea democratică și aspirațiile lor europene.”

Mai târziu în săptămână, Blinken va călători la Praga pentru a participa la o reuniune informală a miniștrilor de externe ai NATO, care se va concentra pe pregătirea summitului liderilor alianței din iulie, ce va avea loc la Washington.

„Nu anticipăm că va exista o invitație pentru Ucraina de a se alătura NATO, dar credem că va exista un sprijin substanțial pentru Ucraina în eforturile sale de a câștiga războiul,” a spus O'Brien.

„Acest lucru va include sprijinul continuu al NATO pentru construirea forței viitoare a Ucrainei și eforturi de a ajuta Ucraina să facă reformele necesare pentru a se putea alătura UE și a traversa podul către NATO cât mai repede posibil.”

Statele Unite colaborează cu aliații europeni pentru a ajuta Ucraina să-și construiască o forță pe termen lung, eforturi care ar aduce Kievul mai aproape de NATO. Membrii individuali, inclusiv Statele Unite, lucrează pentru a încheia acorduri bilaterale cu Ucraina.

La peste doi ani de la începutul celui mai mortal război din Europa de la Al Doilea Război Mondial, aliații occidentali dezbat cum să oprească avansurile militare ale Rusiei, în timp ce Putin evocă tot mai des riscul unui război global.

O problemă critică a fost dacă aliații vor permite Ucrainei să folosească armele pe care le furnizează pentru a lovi în interiorul Rusiei, un subiect care ar putea fi discutat la reuniunea de la Praga.

Într-un comentariu pentru The Economist, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat membrii alianței să permită Ucrainei să folosească armele lor în interiorul Rusiei, o opinie susținută de unii membri europeni ai alianței transatlantice, dar nu și de Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel