Biro Rozalia(UDMR): Una din patru femei din ţară a suferit o formă de violenţă

Senatorul UDMR Biro Rozalia a declarat, vineri, că una din patru femei a suferit o formă de agresiune şi că numărul celor care participă la activităţile dedicate luptei împotriva violenţei în familie a crescut simţitor în anul 2015, comparativ cu anii precedenţi. 

'Una din patru femei din România a suferit o formă de violenţă, de agresivitate, ceea ce este un număr foarte mare, comparativ cu alte ţări. Este foarte crunt şi foarte dureros, de aceea consider că trebuie vorbit cât se poate de mult despre acest fenomen, ca să încercăm să-l conştientizăm, să-l combatem, ca să ne luăm câteva angajamente proprii şi să facem schimbări pas cu pas, picătură cu picătură', a precizat în cadrul unei conferinţe de presă, parlamentarul UDMR.

Studiile internaţionale arată că mentalitatea actuală din România determină ascunderea acestor fapte de către persoanele direct implicate, de ignorare sau neimplicare din partea altora sau nu se consideră ca un act de violenţă împotriva femeii dacă se întâmplă 'doar o dată pe lună', afirmă senatoarul UDMR.

Biro a precizat că, în urma activităţilor derulate, în Bihor şi pe plan naţional, în perioada 25 noiembrie-10 decembrie (Ziua internaţională a drepturilor omului), a constatat că se doreşte o conlucrare mai eficientă în acest domeniu, manifestată de ministerele implicate şi poliţie. De asemenea, se preconizează accesarea fondurilor europene pentru a înfiinţa mai multe centre cu regim de urgenţă, unde se pot adăposti persoanele agresate.

Biro Rozalia a precizat că, potrivit standardelor europene, la 10.000 de locuitori ar fi necesar să se asigure un loc într-un adăpost - centru de urgenţă, situaţia fiind deficitară în România.

'În 2014, am avut 26 de centre de primire în regim de urgenţă, 15 centre de recuperare pentru victimele violenţei în familie, 12 centre de prevenire şi combatere a violenţei în familie, opt centre de informare şi sensibilizare a populaţiei, două centre de asistenţă destinate agresorilor şi 11 centre de primire în regim de urgenţă a minorilor. Este enorm de puţin', a precizat Biro.

Senatorul UDMR a reiterat, totodată, faptul că ordinul de protecţie ar trebui să fie eliberat nu între 20 şi 120 de zile, ci în maxim 24-48 de ore şi că administraţiile locale ar trebui să susţină cu un ajutor financiar de urgenţă, egal cu un salariu minim, din care femeia, adeseori cu copii, să poată trăi independent o scurtă perioadă. O altă măsură vizată de deputatul UDMR ar fi să permită femeii agresate să rămână în locuinţă iar agresorul să fie îndepărtat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel