Biden afirmă că va folosi forţa ca "ultimă soluţie" pentru a împiedica Iranul să deţină arme nucleare

Preşedintele american, Joe Biden, care a început o vizită în Orientul Mijlociu, a declarat că va folosi forţa ca ultim instrument, pentru a preveni Iranul să procure o armă nucleară. 

Într-un interviu acordat postului de televiziune israelian Channel 12, înregistrat marţi, înainte ca Biden să plece de la Washington, dar difuzat miercuri, Biden a spus că ar menţine Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC) pe lista SUA cu organizaţiile teroriste străine (FTO), chiar dacă acest lucru ar însemna finalul acordului din 2015 cu Iranul.

"Dacă aceasta ar fi ultima soluţie, da"

Întrebat dacă declaraţiile sale anterioare - conform cărora va împiedica Iranul să obţină o armă nucleară - înseamnă că va folosi forţa împotriva Iranului, Biden a răspuns:

"Dacă aceasta ar fi ultima soluţie, da". Iranul neagă că încearcă să obţină arme nucleare, afirmând că programul său nuclear are doar obiective paşnice. Teheranul a încheiat un acord cu şase puteri mondiale în 2015, ce limitează programul nuclear iranian, în schimbul atenuării sancţiunilor economice.

Preşedintele american, Donald Trump, a ieşit din acord în 2018 şi a reimpus sancţiuni mai aspre împotriva Iranului, ceea ce a determinat Teheranul să înceapă să încalce limitele nucleare convenite în acord. Eforturile de revitalizare a acordului au eşuat până acum.

În martie, negociatorii păreau a se apropia de un nou acord, dar discuţiile s-au blocat în mare parte din cauza refuzului SUA în faţa solicitării Teheranului ca Washingtonul să elimine IRGC de pe lista organizaţiilor teroriste.

Întrebat dacă este hotărât să menţină IRGC pe lista FTO, chiar dacă acest lucru ar însemna sfârşitul acordului, Biden a răspuns: "Da". IRGC - o facţiune politică puternică din Iran - controlează un imperiu de afaceri, precum şi forţe militare şi de spionaj de elită, pe care Washingtonul le acuză de o campanie de terorism global, scrie Reuters, potrivit Rador.

Citește și - Rusia primește arme din partea Iranului, în timp ce denunță Occidentul pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei

Casa Albă transmite că o bună parte din armamentul Rusiei a fost epuizat de bombardamentul necruțător asupra estului Ucrainei.

Pentru a suplimenta pierderile, Iranul plănuiește să-i furnizeze Rusiei sute de drone capabile să utilizeze arme pentru a fi folosite în Ucraina, potrivit unui înalt oficial american.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, a transmis că informațiile primite de SUA susțin opiniile conform cărora bombardamentele puternice ale Rusiei în Ucraina, care au condus la consolidarea câștigurilor din estul țării, în ultimele săptămâni, „au un scump pentru capacitatea de armament a Moscovei”.

„Guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de UAV [vehicule aeriene fără pilot], inclusiv UAV-uri cu arme, într-un timp accelerat”, a spus Sullivan.

Sullivan a spus că nu este clar dacă Iranul a livrat încă vreo dronă Rusiei. El a menționat că dronele Iranului au fost folosite de rebelii Houthi din Yemen pentru a ataca Arabia Saudită.

Dronele au jucat un rol crucial de ambele părți ale războiului din Ucraina, pentru orice operațiune, de la tragerea de rachete de la distanță, la aruncarea de bombe mici asupra țintelor, până la efectuarea de recunoașteri pentru forțele de artilerie și trupele terestre.

Forțele Ucrainei au avut un succes deosebit în utilizarea UAV-urilor de luptă armate Bayraktar fabricate în Turcia, iar SUA și alți aliați au furnizat Kievului multe tipuri de drone mai mici.

„Din perspectiva noastră, vom continua să ne facem partea pentru a ajuta la susținerea apărării eficiente a Ucrainei și pentru a-i ajuta pe ucraineni să arate că efortul Rusiei de a încerca să ștergă Ucraina de pe hartă nu poate avea succes”, a spus Sullivan.

Dezvăluirea lui Sullivan vine în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Israel și Arabia Saudită, unde programul nuclear iranian și activitățile maligne din regiune vor fi un subiect cheie de discuție.

Decizia SUA de a dezvălui public că principalul rival regional al celor două țări a ajutat la rearmarea Rusiei vine în timp ce atât Israelul, cât și Arabia Saudită au rezistat să se alăture eforturilor globale de a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei din cauza intereselor lor interne. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel