Băsescu: Statele Unite ale Europei, soluţia pentru a asigura pacea la nivelul UE

Traian Băsescu afirmă că soluţia pentru a asigura o pace pe termen lung la nivelul Uniunii Europene o reprezintă realizarea în termen relativ scurt a 'Statelor Unite ale Europei'.

'Unii privesc rânjind cu satisfacţie la crizele nerezolvate prin care trece Uniunea Europeană: criza de creştere economică, criza de securitate generată de acţiunile Federaţiei Ruse la frontiera de est, criza migraţiei ilegale care a făcut pulbere spaţiul Schengen şi Acordul de la Dublin, criza atacurilor teroriste şi, poate cea mai gravă criză, criza de încredere a europenilor în oamenii politici că mai pot rezolva problemele stringente ale Uniunii', a scris Băsescu, miercuri, pe Facebook.

El adaugă că nerezolvarea acestor crize nu poate duce decât la destrămarea treptată, dar sigură, a UE prin asumarea individuală de către statele naţionale a soluţionării crizelor, fără a mai ţine cont de tratatele Uniunii.

'Cu siguranţă, atunci când vom pierde Uniunea, vom pierde şi pacea. Uniunea Europeană a fost singura soluţie politică ce ne-a garantat pacea pe continent, dar şi ţinerea la respect a politicilor Moscovei legate de propriile-i sfere de influenţă', precizează el.

Incapacitatea de a rezolva crizele, evidentă

Fostul preşedinte susţine că incapacitatea de a rezolva crizele la nivelul UE este evidentă şi este generată de faptul că gradul de integrare în interiorul UE nu permite soluţii aplicabile şi executorii pe tot teritoriul Uniunii.

'Soluţia pentru a ne garanta pacea pe termen lung este una singură, şi anume accelerarea fără precedent a proceselor de integrare, inclusiv a integrării structurilor militare şi de securitate, până la realizarea în termen relativ scurt a Statelor Unite ale Europei. Altfel, pe termen mediu şi lung nu vom mai putea spera nici la pace, nici la siguranţa cetăţeanului şi nici la prosperitate', a scris Băsescu.

Potrivit acestuia, crearea Statelor Unite ale Europei implică oameni politici vizionari şi costuri mari pe care în principal trebuie să şi le asume cele mai bogate ţări ale UE: Germania, Franţa, Italia, Olanda. 'Aceste costuri nu sunt însă comparabile cu pierderea păcii', conchide fostul şef al statului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel