EXCLUSIV  Bacalaureat: Un profesor sesizează subiectele care NU ar trebui să existe la română / video

Daniel Cristea-Enache a analizat subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2021, în emisiunea „De Ce Citim” de la DC NEWS.

„Să începem cu elementele pozitive în opinia mea. Textele literare sunt selectate din autori importanți: Șerban Cioculescu – «Viața lui Caragiale». Sunt și niște versuri din poezia lui Ion Vinea. Deci, slavă Domnului, sunt doi autori importanți și nu avem acele exemple de autori prea dificili pentru nivelul elevilor care urmează să dea un examen așa cum se întâmpla cu eternul Sorin Titel, un prozator complicat, modern, servit pentru a doua sau a treia oară ca subiect unor elevi prea mici să înțeleagă literatura sa”, a transmis Daniel Cristea-Enache în emisiunea de la DC NEWS.

Punctul A

Prima cerință a subiectelor, „Indică sensul din text al secvenței «în toată vremea»”, este deja ambiguă, mai spune criticul literar. „Am citit de trei ori textul și nu am găsit secvența. Poate sunt obosit și n-am văzut eu”, a adăugat el, numind acest lucru o complicație inutilă.

Nici a doua cerință nu este mai clară, utilizând cuvântul „îndeletniciri”. Acesta este un „termen foarte ciudat pentru un elev de 18 ani din zilele noastre” și lipsește din limbajul curent de azi. Ar fi fost mult mai clar dacă ar fi fost folosiți termenii „job”, „vocație” sau „ocupație”. „Această cerință nu are nicio legătură cu literatura”, a mai comentat Cristea-Enache.

Youtube video image

„A treia cerință nu are nici ea legătură cu literatura lui Caragiale. A patra cerință este «Explică motivul pentru care Caragiale ajunge să comunice prin scrisori cu mama și cu sora sa». Întrebările sunt interesante, dar nu văd legătura cu limba și literatura română. Sunt chestiuni din viața lui Caragiale sau oricărui om și nu au legătură cu natura și specificul textelor lui Caragiale”, mai spune criticul literar.

A cincea cerință necesită un anumit număr de cuvinte, un lucru absurd în opinia sa. „Când scriem un text pe computer există o numărătoare automată. Dar când scrii de mână și numeri cuvintele, să te gândești să mai scrii șapte cuvinte sau să mai scoți să nu depășești 50...”, explică Cristea-Enache.

Nici a șasea cerință, precum celelalte, nu are legătură cu literatura lui Caragiale sau cu literatura în general. „Are legătură cu diferite aspecte și elemente din existența lui Caragiale, existența oricui”, a adăugat el.

Punctul B

„Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă «greutățile vieții» (n.r., criticul râde) pot determina sau nu neglijarea responsabilităților față de familie, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul «Viața lui Caragiale», cât și la experiența personală sau culturală”, spune cerința.

Cerința nu are nicio legătură cu orizontul elevilor de 18 ani

„Această cerință, punctul B, este complet fără legătură cu orizontul elevilor de 18 ani care sunt în fața probei de bacalaureat. Cum poți să-i ceri unui elev de 18 ani acest lucru? La 18 ani nu ai o familie de care trebuie să ai grijă, atunci devii major. Dacă Caragiale, pe vremea lui, a trebuit să-și întrețină mama și sora (...) este un caz cu totul particular care nu poate fi generalizat.

Copiii de 17-18 ani din epoca noastră nu trec prin această situație. Este un exemplu izolat și particular care se răsfrânge într-o cerință și într-un mod de gândire complet nepotrivite orizontului formativ al elevilor de astăzi. Este o cerință care nu trebuia să apară printre cele ale bacalaureatului. Eu sunt un elev de 18 ani, de abia termin liceul, mă gândesc să dau la facultate, iar mie mi se cere să spun dacă greutățile vieții determină neglijarea responsabilităților față de familie”, a mai comentat Daniel Cristea-Enache.

„Este un subiect cu totul inadecvat pentru cei 18 ani pe care îi au elevii care dau bacalaureatul. Și acest subiect are 20 de puncte”, a conchis el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel