Azi, în lume. Știrile zilei de 13 noiembrie

DC News vă aduce cele mai importante știri din lume. Iată ce ar trebui să știi!

Libanul a extrădat către Irak un bărbat despre care se crede că ar fi rudă cu Saddam Hussein

Un bărbat, despre care se crede că ar fi rudă cu fostul preşedinte irakian Saddam Hussein, a fost extrădat din Liban către Bagdad. Abdullah Sabawi neagă că ar fi fost implicat în masacrul din 2014, în care au fost ucişi până la 1.700 de cadeţi irakieni, în timp ce acesta era membru al grupului Statul Islamic.

În capitala congoleză urmează să aibă loc discuţii pentru rezolvarea disputei diplomatice cu Rwanda

În capitala Republicii Democrate Congo urmează să aibă loc discuţii cu scopul de a rezolva o dispută diplomatică cu Rwanda şi oprirea unui conflict violent din estul ţării. Angola şi Kenya mediază discuţiile. Mediatorii Uniunii Africane vor discuta cu preşedintele congolez, Félix Tshisekedi, în încercarea lor de a pune capăt luptelor dintre forţele guvernamentale şi grupul rebel M23, din est. Ei l-au întâlnit deja pe liderul rwandez, Paul Kagame. El a negat că ar susţine grupul rebel. Mediatorii au discutat de asemenea cu victimele conflictului. Zeci de mii de persoane au fost obligate să îşi părăsească locuinţele în ultimele câteva săptămâni. Guvernul congolez urmează să reia discuţiile cu reprezentanţii diverselor grupuri armate, în luna noiembrie, în capitala kenyană, Nairobi.

 Preşedintele indonezian speră ca liderii chinez şi american să găsească un numitor comun la întrunirea G20

Preşedintele indonezian, Joko Widodo, a declarat pentru BBC că speră ca liderii Chinei şi Statelor Unite să găsească un numitor comun la întrunirea G20, pe care o găzduieşte ţara sa. Discuţiile dintre preşedintele Xi Jinping şi Joe Biden urmează să aibă loc la Bali, în cursul zilei de luni. Disputele lor au generat tensiuni în regiunea Asia-Pacific. Preşedintele Widodo a afirmat că discuţiile bilaterale vor fi folositoare pentru întreaga lume. "Competiţia şi rivalitatea sunt, de fapt, naturale, atâta timp cât ele pot fi gesionate adecvat, astfel încât să nu cauzeze conflicte deschise. Şi dacă există dialog va fi un lucru bun pentru redresarea globală, în special o redresare economică. Nu poate fi pace fără dialog", a declarat preşedintele Indoneziei.

Benjamin Netanyahu a primit în mod oficial sarcina de a forma noul guvern israelian

Benjamin Netanyahu a primit în mod oficial sarcina de a forma noul guvern israelian. Preşedintele Itzhak Herzog a afirmat că procesul în care este implicat Benjamin Netanyahu, pentru acuzaţii de corupţie, nu îl împiedică să devină următorul premier. Domnul Netanyahu a respins sugestiile potrivit cărora coaliţia sa, care va include Partidul Sionist Religios, care este ultranaţionalist, reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei.

Mozambicul a început să exporte gaz lichefiat

Mozambicul a început să exporte gaz natural lichefiat. La plecarea primului transport, preşedintele Filipe Nyusi a afirmat că Mozambicul intră în analele istoriei universale. Uzina Coral Sul, de pe coasta din nordul ţării, este gestionată de compania italiană Eni. Destinaţia gazului nu este cunoscută.

O rachetă trasă de ruşi a căzut în oraşul Zaporijjia

Invadatorii ruşi au tras asupra unui sat din regiunea ucraineană Zaporijjia, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar una dintre rachete a căzut într-un cartier din capitala regiunii - a anunţat şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Oleksandr Staruh. Acesta a scris pe Telegram că ruşii continuă să terorizeze populaţia civilă din regiune cu atacuri lansate în timpul nopţii. "La ora 02:00, ruşii au tras asupra unuia dintre satele din regiunea Zaporijjia folosind lansatoare de rachete multiple" - se arată în mesaj. Potrivit guvernatorului, au fost avariate o linie electrică, maşini şi locuinţe. Bombardamentele nu s-au soldat cu victime.

Comunităţi din regiunea Sumi, bombardate de armata rusă

Guvernatorul regiunii ucrainene Sumi, Dmitro Jiviţki, a anunţat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, armata rusă a bombardat comunitatea teritorială Seredina-Buda, autorităţile înregistrând 12 focuri de artilerie. Comunitatea Esman, de asemenea, a fost vizată de două tiruri de mortier. Jiviţki a precizat că bombardamentele nu s-au soldat cu victime sau pagube.

O persoană şi-a pierdut viaţa, după prăbuşirea a două imobile, în oraşul francez Lille

Echipele de salvare din oraşul francez Lille au găsit un cadavru sub dărâmăturile a două locuinţe care s-au prăbuşit sâmbătă dimineaţă. Serviciile de urgenţă au crezut, iniţial, că au reuşit să scoată toate persoanele din cele două imobile. Nu este clar ce a cauzat prăbuşirea clădirilor, însă inginerii verifică clădirile din apropiere, pentru a depista eventuale fisuri sau scurgeri de gaze. Nu este prima dată când clădiri din Franţa se prăbuşesc, aparent fără niciun avertisment anterior. În 2018, două case dărăpănate s-au prăbuşit în oraşul Marsilia, din sudul ţării, cauzând moartea a opt persoane.

Trupele ruse au distrus toată infrastructura critică din Herson şi din zonele învecinate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ruse au distrus toată infrastructura critică din Herson şi din zonele învecinate, înainte de a se retrage pe malul estic al fluviului Nipru. Zelenski a precizat că oraşul a fost lăsat fără acces la căldură, curent electric, apă şi comunicaţii, iar forţele ucrainene au eliminat, până acum, peste două mii de dispozitive explozibile. Restabilirea deplină a electricităţii ar putea dura până la o lună. A fost instituită o restricţie de circulaţie între orele 17:00 şi 8:00, din cauza temerilor potrivit cărora unii soldaţi ruşi ar fi rămas în Herson, deghizaţi în civili.

Preşedintele Joe Biden a acceptat demisia oficialului american responsabil de securitatea la frontieră, Chris Magnus

Casa Albă a anunţat că preşedintele Joe Biden a acceptat demisia oficialului american responsabil de securitatea la frontieră. Chris Magnus a deţinut funcţia de comisar pentru vămi şi protecţia graniţelor mai puţin de un an. Vineri, el a declarat că i s-a cerut să demisioneze, în caz contrar urmând a fi concediat. Iniţial, fostul şef de poliţie a declarat că nu va demisiona, în pofida numărului record al traversărilor ilegale la frontiera americano-mexicană, în 2022.

Democraţii îşi menţin majoritatea în Senatul SUA, după victoria în statul Nevada

Democraţii din Statele Unite şi-au menţinut controlul în Senat, după victoria în statul Nevada, la alegerile intermediare. Catherine Cortez Masto l-a înfrânt pe republicanul Adam Laxalt. Aceasta este o realizare remarcabilă a partidului preşedintelui Joe Biden, mai ales în contextul în care inflaţia din SUA se află la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani. Potrivit proiecţiilor, Catherine Cortez Masto - care, în urmă cu şase ani, a devenit prima femeie de origine latino-americană, aleasă în Senatul SUA - l-a înfrânt pe candidatul republican sustinut de Donald Trump, Adam Laxalt, menţinând, astfel, majoritatea limitată a Partidului Democrat, în camera superioară a Congresului. Chiar şi mai remarcabilă este performanţa democraţilor în Camera Reprezentanţilor. Republicanii sunt, încă, pe cale să obţină o majoritate în această cameră, însă cu un avans considerabil mai redus decât au preconizat.

Coliziune în aer între două avioane în timpul unui show aviatic în Dallas

Două avioane din cel de Al Doilea Război Mondial s-au prăbuşit ieri după coliziune în aer în timpul unui show la Dallas, statul Texas. Autorităţile americane nu ştiu deocamdată câţi oameni se aflau la bordul aparatelor, un bombardier Boeing B17, fortăreaţa zburătoare şi un avion de vânătoare Bell P-63 Kingcobra. Accidentul a avut loc în timpul unui spectacol dedicat avioanelor militare ale anilor '40 ai secolului trecut, transmit agenţiile de presă.

Guvernul Etiopiei şi rebelii din Tigray au convenit să permită livrarea imediată şi nestingherită de ajutoare în regiunea Tigray

Armata etiopiană şi rebelii din Tigray au convenit să permită livrarea imediată şi nestingherită de ajutoare în regiunea Tigray. Comandanţii din ambele părţi au semnat un acord la Nairobi, Kenya, pentru a pune în aplicare încetarea ostilităţilor convenită la 2 noiembrie. Acordul semnat este o veste bună pentru milioanele de civili care au nevoie disperată de alimente şi medicamente, însă există temeri că guvernul încă poate împiedica agenţiile umanitare să opereze nelimitat.

O dronă spaţială a armatei americane a revenit pe pământ, după ce a stat doi ani şi jumătate pe orbită

O dronă spaţială a armatei americane a aterizat ieri în Florida, după ce a petrecut aproape doi ani şi jumătate pe orbită, a anunţat compania producătoare Boeing. Un comunicat precizează că nava fără pilot a petrecut în total peste 10 ani în spaţiu, în cursul ultimelor tale şase misiuni. Aparatul are 9 m lungime, o anvergură a aripilor de 4,5 m, fiind alimentat cu energie de panouri solare, scrie France Presse. Misiunea dronei, începută în mai 2020, a vizat testarea reacţiilor anumitor materiale, evaluarea efectelor radiaţiilor ambientale în spaţiu asupra unei serii de seminţe şi modul de transformare a radiaţiilor solare în energie radio-electrică, a explicat armata americană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel