Analistul politic Bogdan Chirieac consideră că ultimele declarații făcute de ministrul de Externe din Ucraina, privind situația Centralei de la Cernobîl, ar trebui luate în serios. Iată ce spune și Adrian Năstase.
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a anunţat astăzi că, în 48 de ore, generatoarele diesel care menţin în viaţă sistemul de răcire îşi vor opri activitatea. Este o problemă cu furnizarea energiei electrice la centrala de la Cernobîl. Au existat şi reacții de la Agenția pentru Energia Atomică. Iniţial, cei de acolo au spus că nu mai funcționează sistemele de monitorizare. Mai apoi, au spus că există o piscină de stocare a combustibilului uzat şi volumul de apă de răcire de la centrală este suficient pentru eliminarea eficientă a căldurii, fără să fie nevoie de această alimentare cu energie electrică. Astăzi, s-au întâlnit şi membrii Agenției pentru Energia Atomică pentru a vedea cum rezolvă situaţia.
Zilele acestea, s-a tot vorbit despre un dialog pe cale diplomatică între cele două părţi - cea ucraineană şi cea rusă - astfel încât să nu fie puse în pericol centralele nucleare aflate pe teritoriul Ucrainei.
"Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu oameni competenţi pe domeniile pe care aveau responsabilități. În cazul acesta, cred că răspunsul lui Șerban Valeca, cel care a fost ministru în cabinetul meu, ne dă varianta corectă. Nu cred că este cazul să creăm îngrijorare mai mare. Sunt nişte probleme uşor de rezolvat. Am înţeles că oricum depozitul respectiv nu mai are o temperatură ridicată şi nu mai prezintă riscuri deosebite, iar în ceea ce privește generatoarele, această chestiune ar trebui rezolvată prin alimentarea lor suplimentară cu motorină.
Nu cred că este o temă serioasă, dar aici vreau să atrag atenţia asupra faptului că noi suntem sub această presiune a unor mesaje alarmiste. Tot ministrul de Externe ucrainean ne povestea cum sunt violate ucrainiencele în Ucraina de soldaţii ruşi. Poate este adevărat, dar în momentul în care faci astfel de afirmaţii trebuie să vii cu argumente totuşi convingătoare. Poate că este adevărat, repet, dar acest tip de argumente emoţionale aruncate, aşa cum este şi acesta legat de Cernobîl, cred că trebuie verificate, trebuie introduse într-un mecanism raţional. Nu cred că ruşii vor să îşi gazeze sau să îşi radieze soldaţii lor care sunt în Ucraina. Cred că problema se va rezolva.
Această stare de tensiune, de presiune, de nervozitate poate duce la incidente. La Cernobîl, lucrurile sunt mai puţin grave pentru că niciunul din reactoare, din câte ştiu eu, nu mai funcţionează. Este vorba doar despre deşeurile care sunt acolo. Însă, sunt celelalte zone, celelalte reactoare care probabil că au nevoie de atenţie. Suntem conștienți cu toţii că acesta este un risc real şi nu doar pentru Ucraina, ci inclusiv pentru noi", a spus Adrian Năstase, în emisiunea Decisiv, de la Antena 3.
Întrebat dacă este vorba despre un mesaj alarmist şi dacă sunt motive de îngrijorare, analistul politic Bogdan Chirieac a spus: "Când ministrul de Externe al Ucrainei, stat sprijinit de toată lumea civilizată în acest moment, face o asemenea declaraţie - că în 48 de ore se poate încinge miezul radioactiv de la Cernobîl - eu cred că trebuie luat în seamă. Dacă este cumva un fake news, atunci, sigur, situaţia ar fi gravisima, dar nu se pune problema, îmi imaginez.
Pot fi erori, cum s-a întâmplat cu militarii de pe Insula Şerpilor, care urmau să fie decoraţi de președintele Zelenski fiindcă fuseseră toţi ucişi de ruşi. Apoi, după 48 de ore, am aflat că fuseseră luaţi prizonieri şi toţi sunt în viaţă, sănătoşi şi i-au dus unde i-au dus, în Crimeea, la Odesa. Însă un asemenea mesaj, care priveşte toată lumea civilizata - radiaţiile de la Cernobîl - de la nivelul ministrului de Externe ucrainean.... Nu poţi să dai fake news aici. Vorbeşti numai când eşti absolut sigur. Eu aş lua problema ca fiind foarte serioasă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu