Presa de la Budapesta transmite că Viktor Orban se va confrunta cu o mare provocare în timpul preşedinţiei ungare a Consiliului Europei în 2024. Asta mai ales dacă scopul principal al preşedinţiei va fi "acceptarea României în spaţiul Schengen".
Conform 24.hu, deşi cancelarul austriac Karl Nehammer blochează intrarea României în Schengen folosindu-se de cifrele privind migraţia, presa austriacă spune că situaţia nu se deteriorează din cauza României, ci din cauza Ungariei. Asta pentru că cei mai mulţi migranţi neînregistraţi vin în Austria prin Ungaria.
România şi Bulgaria au încercat să adere la Schengen la finalul anului 2022, dar fără succes, după ce Austria s-a folosit de dreptul de veto pentru a bloca aderarea. În plus, guvernul austriac nici nu pare dispus să îşi schimbe punctul de vedere prea curând. Conform cancelarului Nehammer şi ministrului de Interne Gerhard Karner, cât timp criza refugiaţilor rămâne nerezolvată, România şi Bulgaria nu pot intra în SChengen.
Ungaria şi Polonia joacă un rol cheie în rezolvarea situaţiei, scrie presa maghiară, pentru că momentan blochează planurile UE privind migraţia. De altfel, presa austriacă l-a şi acuzat pe Viktor Orban "prietenul lui Nehammer", că este "responsabil pentru problema Austriei cu migraţia".
Der Standard scrie că "în ciuda faptului că Ungaria continuă să permită refugiaţilor să călătorească spre vest şi acceptă foarte puţine cereri de azil, Viktor Orban nu este criticat de liderii OVP, ci mai degrabă curtat. 80% din cei 100.000 migranţi care au venit ilegal în Austria anul trecut au venit din Ungaria. Şi ministerul de Interne recunoaşte că "rutele de traficanţi trec prin Serbia şi Ungaria în principal"".
România este, aşadar, într-o situaţie dificilă, spune presa maghiară. Chiar dacă este mai puţin atractivă pentru refugiaţi decât Ungaria şi chiar dacă migranţii aleg ruta ungară, austriecii nu îi lasă să intre în Schengen.
Potrivit postului de radio O1, parte din ORF, sunt două căi prin care migranţii pot veni în Austria din Serbia. Una dintre rute este direct prin Ungaria, iar a doua este prin România şi Ungaria. Cu toate astea, cea de-a doua prezintă mai puţină atractivitate pentru migranţi. Problema este că existenţa ei justifică blocarea ascensiunii la Schengen a României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu