Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a făcut dezvăluiri din culisele CCR.
Președintele CCR a declarat, duminică, la RRA, că instituția pe care o conduce nu judecă politic. Augustin Zegrean a amintit de volumul uriaş de cazuri pe care le are Curtea.
Conflictul președinte-premier, la judecata CCR de șase ori
"Curtea Constituţională în toate ţările în care ea există şi în care există democraţie este foarte importantă. Sigur că la noi ajung la Curtea Constituţională lucruri care în alte ţări nu mai ajung pentru că acolo instituţiile se comportă loial unele cu altele, oamenii înţeleg şi respectă regulile, respectă legile. Noi suntem încă la început – şi văd că începutul ăsta durează tare mult la noi! Nu este o bucurie nici pentru noi, de exemplu, să soluţionăm conflicte juridice de natură constituţională între preşedinte şi primul ministru sau între instituţiile statului în general. Anul acesta, de exemplu, am soluţionat până acum şase astfel de conflicte. Nu am găsit să fie conflicte după regulile noastre, dar de sesizat am fost sesizaţi, lumea a aşteptat răspunsurile noastre, uneori a fost dezamăgită, probabil că unii aşteptau să spunem: da, este conflict, ăla are dreptate, ăla nu are dreptate. Nu ăsta este rolul nostru. Rolul nostru este ca, dacă există un conflict, să încercăm să găsim soluţii. Noi recomandăm doar părţilor implicate în conflict ce soluţii ar putea să urmeze. Nu noi îl soluţionăm. Ce recomandăm noi instituţiilor statului este colaborarea loială”, susține Augustin Zegrean.
Parlamentul, taxat dur
Augustin Zegrean nu iartă nici Parlamentul- "La noi există un ritm colosal de mare de adoptare a legilor. Am avut ani în care s-au adoptat peste 1000 de legi pe an, covârşitor, este mult, este obositor şi pentru cei care le adoptă, şi pentru cei care urmează să le aplice, şi cei cărora le sunt aplicabile aceste legi. De aceea noi avem foarte multe sesizări. Anul acesta avem deja 700 de dosare înregistrate. Am dat până acum 607 decizii. Este uriaş. Este un număr uriaş. La toţi la care le spun în Europa se crucesc. Noi intrăm de trei ori pe săptămână în şedinţă şi intrăm toţi cei nouă, judecăm numai în complet de nouă judecători. Am avut anul ăsta 53 de şedinţe de judecată. Un judecător de la o judecătorie într-un an nu are atâtea şedinţe de judecată. Am găsit până acum, anul acesta 25 de legi au fost declarate neconstituţionale, legi care erau deja în vigoare, care se aplicau. Este foarte mult! De asemenea am avut 11 sesizări pe legi înainte de promulgare, din care şase au fost găsite neconstituţionale şi s-au întors la Parlament pentru a fi puse de acord cu Constituţia".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu