Asteroid misterios cu trei luni. Cercetătorii spun că este primul caz de acest fel / FOTO

Asteroid misterios cu trei luni. Cercetătorii spun că este primul caz de acest fel  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Asteroid misterios cu trei luni. Cercetătorii spun că este primul caz de acest fel / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Asteroidul 130 Elektra i-a lăsat uimiți pe astronomi, după ce aceștia au descoperit mai multe detalii privitoare la sateliții care orbitează în jurul său.

Un asteroid descoperit în secolul al XIX-lea tocmai a fost identificat drept cel mai aglomerat asteroid descoperit de oamenii de știință.

Se numește 130 Elektra, sau, pe scurt, Elektra, iar astronomii tocmai au descoperit că are nu unul, nici doi, ci trei sateliți (luni) însoțitori mai mici. Acest lucru nu numai că îl face asteroidul cu cel mai mare număr de asteroizi cunoscut până în prezent, dar demonstrează că ar putea exista și alte astfel de sisteme care, în prezent, sunt destul de greu de observat.

„Elektra este primul sistem cvadruplu detectat vreodată”, a scris o echipă de astronomi condusă de Anthony Berdeu de la Institutul Național de Cercetare Astronomică din Thailanda.

Au mai fost cazuri de observare a unor asteroizi cu mici sateliți, deși este destul de rar să îi vezi. Din cei peste 1.100.000 de asteroizi cunoscuți, se știe că peste 150 au cel puțin o lună.

Elektra, cu o lungime de aproximativ 260 de kilometri (160 de mile) a fost descoperit pentru prima dată în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter în 1873, dar prima sa lună, numită S/2003 (130) 1, a fost descoperită abia în 2003 – 130 de ani mai târziu. . A doua sa lună, S/2014 (130) 1, a fost descoperită în 2014.

S/2003 (130) 1 are doar 6 kilometri diametru și orbitează pe Elektra la o distanță medie de aproximativ 1.300 de kilometri; S/2014 (130) 1 are o lungime de numai 2 kilometri și o distanță orbitală medie de 500 de kilometri.

Noua lună a asteroidului

Luna recent descoperită se numește S/2014 (130) 2 și este și mai mică și mai aproape de asteroid decât celelalte două: are doar 1,6 kilometri diametru și este la o distanță orbitală medie de 340 de kilometri. De asemenea, luminozitatea sa este de 15.000 de ori mai slabă decât a asteroidului

Deși echipa a reușit să obțină câteva informații de bază despre S/2014 (103) 2, rămâne multă incertitudine cu privire la mișcarea sa în jurul Elektra. În plus, nu există multe informații despre modul în care se formează aceste sisteme.

Un studiu de anul trecut a constatat că cele două luni ale unui asteroid numit Kleopatra s-au format probabil din praful aruncat de corpul principal, dar nu se știe cât de comun ar putea fi acest lucru în comparație cu alte mecanisme de formare, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel