Artă rupestră 3D, descoperită în peșteri din Paleolitic

foto: Freepik
foto: Freepik

Mai multe însemne neobișnuite au fost descoperite într-o peșteră.

Într-o încercare de a dezvălui arta rupestră sub o perspectivă cu totul nouă, cercetătorii au adoptat o tehnică neconvențională, care datează de secole, pentru a identifica picturi rupestre "3D" pe pereții unei peșteri din Spania. Această tehnică, cunoscută sub numele de fotografie stereoscopică, a văzut lumina zilei începând cu anii 1800, dar s-a remarcat în View-Master, aparatul pre-VR iubit de generații de copii.

Picturile rupestre au fost dintotdeauna un mediu artistic bine-cunoscut și durabil în Europa, având o vechime de cel puțin 40.000 de ani. Cu toate acestea, până recent, arheologii s-au concentrat, în principal, asupra caracteristicilor bidimensionale ale desenelor, iar atunci când au încercat să înregistreze arta, au folosit schițe, urme și fotografii.

Arheologie în 3D

În ultima perioadă, metodele de înregistrare și vizualizare în 3D au devenit din ce în ce mai populare și printre arheologi. Aceste tehnici permit captarea unor detalii mult mai bogate din arta rupestră decât este posibil în format 2D. Cu toate acestea, cu toate avantajele aduse de tehnologie, cercetătorii au constatat că imaginile 3D sunt în cele din urmă vizualizate și studiate sub forma unor imagini 2D pe ecranul unui computer. Acest lucru nu redă cu adevărat experiența pe care ar fi avut-o creatorii de artă rupestră atunci când au creat aceste opere de artă în peșteri, cu un relief și o tridimensionalitate ce nu poate fi redată complet în format electronic.

Un nou studiu, publicat în revista Antiquity, schimbă modul în care arheologii văd picturile rupestre, exemplificând prin fotografii stereoscopice ale picturilor din peștera La Pasiega din nord-centrul Spaniei. Perechi de fotografii de înaltă rezoluție, plasate la o distanță de 6,35 centimetri una de cealaltă (aceeași distanță medie dintre cele două pupile ale unui adult), pot fi privite împreună, determinând creierul să creeze o imagine 3D. Deși perechile de fotografii stereoscopice sunt de obicei văzute cel mai clar cu ajutorul unui dispozitiv de vizualizare, imaginea 3D ascunsă poate fi percepută și cu ochiul liber, asemănător cu modul în care erau privite modelele "Magic Eye" din anii 1990.

Pe pereții peșterii La Pasiega, descoperită în 1911, se regăsesc peste 700 de reprezentări ale animalelor, simbolurilor, punctelor și liniilor. Cu toate acestea, printr-un studiu sistematic folosind fotografia stereoscopică, Asiain și colegii săi au făcut o descoperire remarcabilă: au identificat trei animale care erau anterior ascunse, și anume doi cai și un bour (o specie dispărută de vită).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel