În arhiva SIPA se află şi cărţile de muncă ale foştilor angajaţi, care au nevoie de aceste documente pentru dosarele de pensionare, a afirmat, miercuri, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.
"În funcţie de tipurile de informaţii care sunt în arhiva respectivă, putem discuta ce păstrăm şi ce nu păstrăm din arhivă, dacă păstrăm sau nu ceva. În arhiva respectivă sunt inclusiv cărţile de muncă ale foştilor ofiţeri SIPA, care acum doresc să se pensioneze şi nu pot, pentru că nu au actele, pentru că acestea sunt închise în arhivă. (...) Ca orice persoană care a lucrat în ţara asta cu contract de muncă la stat, au dreptul la pensie şi nu-şi pot dovedi veniturile din perioada respectivă", a declarat Dana Gîrbovan la TVR.
Preşedintele UNJR a precizat, în context, că în spaţiul public se face o confuzie între solicitarea adresată Ministerului Justiţiei de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de desecretizare a rapoartelor referitoare la ce s-a întâmplat cu arhiva SIPA şi desecretizarea documentelor din arhivă.
"Prima dată şi în cazul SIPA trebuie să lămurim ce s-a întâmplat cu acea arhivă, pentru că au existat tot felul de acuzaţii din partea comisiilor, inclusiv a persoanelor care au făcut parte din comisiile de inventariere, că s-au sustras acte din arhivă, fie că au fost copiate, fie că au fost modificate hard-diskuri, deci chestiuni foarte grave care, înainte de a intra cineva în arhivă, trebuie elucidate, pentru că altfel vom avea din nou aceleaşi discuţii. Dar ceea ce este important este să avem în vedere şi această necesitate de a proteja viaţa privată a magistraţilor şi de a nu deschide noi surse de şantaj şi, având în vedere că toate aceste informaţii au fost adunate ilegal de către acest serviciu, nu există niciun fel de probe privind nici măcar autenticitatea lor şi veridicitatea lor. (...) Şi nici câte tipuri de informaţii sunt în acea arhivă nu ştim", a spus Dana Gîrbovan.
CSM a solicitat Ministerului Justiţiei, marţi, să publice componenţa comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă cineva a accesat-o ulterior şi modul cum a fost gestionată până în prezent.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu