Gigel Lazăr, directorul CIADO România (Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului), lansează, luna aceasta, un program pilot care are drept scop prevenirea consumului de droguri şi informarea timpurie a copiilor dar şi a părinţilor şi se adresează, de data aceasta, preşcolarilor.
"Am pus bazele unui nou program scăpat din vedere, din păcate, mulţi ani. E vorba de programul care se adresează zonei de învăţământ preşcolar. În mod normal, proiectul s-ar numi 'Antidrog în grădiniţă' - ceea ce a şocat pentru că noi am avut marţi lansarea proiectului cu 120 de directori de grădiniţă din Bucureşti şi, iniţial, toată lumea a rămas puţin şocată de titulatură.
Dincolo de numele său, trebuie să spunem exact în ce constă proiectul: este un proiect pilot cu orientare spre petrecerea timpului liber, are la bază câteva componente esenţiale în ceea ce priveşte dezvoltarea personală a copiilor. Programul are ca subiect creşterea influenţei factorilor de protecţie şi scăderea influenţei factorilor de risc. Noi l-am gândit atractiv pentru ei, deoarece vorbim, totuşi, de copii de 3-6 ani, aici urmând a participa şi părinţii", ne-a declarat Gigel Lazăr.
"Toate evenimentele se vor desfăşura la Palatul Naţional al Copiilor, sâmbăta, o dată pe lună şi, printre altele, au ca şi idee jocul. De obicei se fac astfel de cursuri cu copii, cu grupuri mici, însă noi am adus zece masteranzi de la UNATC - cei mai buni traineri la ora aceasta în România - avem trei comunicatori de programe şi 20 de volutari", a mai afirmat interlocutorul nostru.
"Deschiderea se va face cu partea de joc, de îmbunătăţire a creativităţii, alături de ceilalţi copii - vor fi circa 500 de copii participanţi la fiecare eveniment - părinţii vor primi informarea timpurie asupra riscurilor asociate consumului de droguri dar şi simptomatologia tânărului consumator de droguri, material care le va fi util pe viitor. După aceea urmează piesa de teatru - în care sunt reprezentaţii ale teatrelor Ţăndărică, Ion Creangă, Opera Comică pentru Copii şi Excelsior.
După piesa de teatru este partea a doua de dezvoltare personală în care trainerii vor desfăşura programele împreună cu părinţii şi copiii, cu o comunicare exact pe partea de viaţă sănătoasă, de dezvoltare personală. Nu ducem discuţia spre droguri direct cu ei ci mai mult în ceea ce priveşte partea de a-i proteja de eventualele influenţe negative. Primul eveniment este programat pe 23 februarie, 23 martie al doilea, 13 aprilie şi 11 mai", a mai explicat directorul CIADO România, Gigel Lazăr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu