Anorexia poate duce la schimbări majore în structura creierului

Anorexia poate duce la schimbări majore în structura creierului 
 /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Anorexia poate duce la schimbări majore în structura creierului / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Un nou studiu subliniază impactul pe care lipsa nutriției îl poate avea asupra creierului, reducând serios măsurile critice ale structurii și sănătății acestuia.

Pe baza unui total de 1.648 de scanări ale creierului feminin (685 cu anorexie nervoasă) colectate din 22 de locații diferite, cercetătorii au descoperit scăderi ale grosimii corticale, volumelor subcorticale și suprafeței corticale la persoanele cu anorexie. În esență, creierul se micșorează.

În ceea ce privește dimensiunea eșantionului, este cel mai mare studiu efectuat până în prezent pentru a analiza relația dintre tulburarea de alimentație și materia cenușie - și arată cât de importantă este tratarea afecțiunii cât mai devreme posibil în dezvoltarea ei.

„Pentru acest studiu, am lucrat intens de-a lungul mai multor ani cu echipe de cercetare din întreaga lume”, spune psihologul Esther Walton, de la Universitatea din Bath din Marea Britanie.

„A fi capabil să combinăm mii de scanări ale creierului de la persoane cu anorexie ne-a permis să studiem modificările creierului care ar putea caracteriza această tulburare în detaliu mult mai mare.”, a adăugat el.

Creierul scade în dimensiune

Reducerile dimensiunii și formei creierului prezentate aici sunt de două până la patru ori mai mari decât reducerile cauzate de alte afecțiuni psihologice, cum ar fi depresia, ADHD și TOC, spun cercetătorii.

Ceea ce cauzează aceste reduceri nu este acoperit de acest studiu, dar echipa din spatele acestuia sugerează că scăderea indicelui de masă corporală (IMC) și a cantității de nutrienți disponibile este probabil să aibă ceva de-a face cu acest lucru.

Cu toate acestea, există semne de speranță și în cercetare: scanările creierului au arătat că tratamentele pentru anorexie, care implică de obicei terapia cognitiv-comportamentală, pot inversa unele dintre aceste modificări ale creierului.

„Am descoperit că reducerile mari ale structurii creierului, pe care le-am observat la pacienți, au fost mai puțin vizibile la pacienții care se aflau deja în recuperare”, spune Walton.

„Acesta este un semn bun, deoarece indică faptul că aceste modificări ar putea să nu fie permanente. Cu tratamentul potrivit, creierul ar putea să se redreseze”, a adăugat el.

Nu se cunosc exact cauzele anorexiei

Deși oamenii de știință nu sunt siguri despre ce cauzează anorexia să se instaleze, știm mult mai multe despre efectele acesteia. Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de aceasta și este una dintre principalele cauze de deces legate de problemele de sănătate mintală.

Pe măsură ce vor veni mai multe date din studiile viitoare, oamenii de știință vor putea înțelege mai bine exact ce cauzează această reducere a volumului creierului la persoanele cu anorexie și unele dintre mecanismele neurologice din spatele acesteia.

Deocamdată, este clar că cu cât se caută și se aadministrează tratamentul mai devreme, cu atât mai bine. Aceleași tehnici folosite aici ar putea fi folosite și pentru a măsura eficacitatea tratamentelor asupra daunelor cauzate creierului.

„Efectele tratamentelor și intervențiilor pot fi acum evaluate folosind aceste noi hărți ale creierului”, spune neurologul Paul Thompson de la Universitatea din California de Sud.

„Acesta este într-adevăr un semnal de alarmă, care arată nevoia de intervenții timpurii pentru persoanele cu tulburări de alimentație”, a adăugat el, conform Science Alert.

De ce nu e bine să dormi singur. Beneficiile extraordinare ale somnului în același pat cu partenerul

Sunetul sforăitului, tragerea păturii și lovitul membrelor se întâmplă destul de des și, totuși, chiar dacă nu duc la întreruperea somnului, noi cercetări sugerează că împărțirea unui pat cu o altă persoană vă poate face să vă simțiți ca și cum ați fi avut o odihnă mai bună.

Rezultatele se bazează pe răspunsurile la sondaj și pe scorurile de somn a peste 1.000 de adulți din SUA și sugerează că alături de cine dormim poate influența cât de bine ne simțim când ne trezim.

În comparație cu cei care au dormit singuri, participanții care au împărțit patul cu partenerul lor au raportat mai puțină oboseală și capacitatea de a adormi mai repede și de a dormi mai mult. Acest grup a avut, de asemenea, scoruri mai mici de depresie, anxietate și stres decât cei care au dormit singuri.

„Dormitul cu un partener romantic sau soțul/soția arată că are mari beneficii asupra sănătății somnului, inclusiv reducerea riscului de apnee în somn, severitatea insomniei în somn și îmbunătățirea generală a calității somnului”, spune psihiatru Brandon Fuentes de la Universitatea din Arizona.

Nu este clar dacă îmbunătățirile sănătății mintale se datorează beneficiilor somnului împreună sau calității relației romantice în general. Ar putea fi chiar puțin din ambele. În general, persoanele aflate în relații serioase prezintă o sănătate fizică și psihică mai bună decât cei care sunt singuri (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel