ANM: Prognoza meteo, vremea. Sfaturi pe timp de FURTUNĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică deosebit de accentuată pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău, valabilă de la ora 16:00, şi a instituit Cod galben de furtuni pentru restul ţării, mai puţin judeţele Constanţa şi Tulcea, începând cu ora 11:00. 

Pentru a nu cădea victima unui accident în mijlocul fenomenelor extreme, iată câteva sfaturi utile:

- Dacă vă aflaţi acasă: închideţi toate geamurile şi uşile şi scoateţi din priză aparatele electrice (chiar şi pe cele care nu funcţionează în acel moment). Şocurile de energie electrică pot arde în câteva secunde toate electronicele dintr-o casă.

- Nu vorbiţi prea mult timp la telefon, pentru a nu supraîncărca reţeaua. În această situaţie, veţi bloca convorbirile celor care într-adevăr au o urgenţă.

- Dacă mai aveţi timp, parcaţi şi maşina în garaj sau duceţi- o într-un loc ferit, să nu stea sub copaci! Ideal ar fi să o acoperiţi cu o husă impermeabilă. În acest fel, o veţi feri şi de zgârieturi.

- Fiţi prevăzători şi tăiaţi din timp crengile uscate ale copacilor din grădină şi desfundaţi jgheaburile de acumulare a apei. În acest fel, veţi evita inundaţiile şi accidentele.

- Dacă sunteţi afară, adăpostiţi-vă de urgenţă sub un acoperiş şi nu ţineţi în mână obiecte metalice. Evitaţi să vă ascundeţi sub copaci, mai ales sub cei înalţi. Dacă totuşi nu aveţi altă variantă, alegeţi cel puţin un copac cu coroana mare, pentru a fi mai bine protejat.

- De asemenea, dacă vă aflaţi la munte, nu rămâneţi pe vârfuri sau creste expuse. Văile sunt mai sigure în cazul în care lovesc fulgerele! Evitaţi grotele. Deşi par refugii bune, în timpul unei furtuni cu descărcări electrice nu sunt sigure. Poziţia “ghemuit” e cea indicată şi oferă o mai bună protecţie. Nu atingeţi pereţii cu mâna, capul sau umărul.

- Pentru cei care sunt în maşină, ideal e să tragă pe dreapta, într-un loc ferit. Staţi departe de copaci, să nu cadă crengi pe autoturism, care vă pot răni, şi ţineţi geamurile închise bine!

- Nu atingeţi niciodată liniile telefonice sau electrice căzute la pământ. Dacă un copac a căzut în drumul tău şi prin apropiere se găsesc linii telefonice sau electrice nu încerca să îl îndepărtezi. Rişti să fii electrocutat. Sună autorităţile pentru a anunţa incidentul şi atenţionează ceilalţi trecători asupra pericolului, potrivit răsunetul.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel